Байер Агро Арена Южна България показа: Рапицата Декалб от Байер е предпочитана от българските земеделци

Уникална застраховка на компанията дава сигурност и спокойствие на производителите, а конюнктурата на пазара им гарантира сигурни доходи

От 2023 г. Байер България ще добави семена от слънчоглед в портфолиото си

Новината: Десетките земеделци, посетили събитието в с. Свободен, Стара Загора, останаха впечалени от доброто развитие на културите на полето. Отлични са и посевите с рапица Декалб на Байер, която представи Николай Черкезов, Мениджър на Байер България за Южна България

Ася Василева

Байер Агро Арена събра стотици български земеделци и тази година. Традиционно домакин на събитието в с. Свободен, Нова Загора, бе фирма Зара Агрия с управител Атанас Механдов.

Форматът, който компанията прави вече няколко години у нас явно е успешен, защото се постигна целта да се представят двете продуктови линии на лидера.

От 2019 г. Байер е най-голямата компания в света, която предлага иновативни решения за земеделие. Те включват както препарати за растителна защита, така и продуктивни семена.

И двете продуктови линии бяха демонстрирани пред десетките земеделци, дошли на полето на събитието.

Голямата новина бе съобщена от Николай Черкезов, Мениджър на Байер България за Южна България. Той обяви, че от догодина компанията ще предлага в България и портфолио от семена за слънчоглед.

Николай Черкезов, Мениджър на Байер България за Южна България обясни на присъстващите фермери какви са достойнствата на семената, които предлага компанията и после показа как се развиват посевите, засети с тях.

Специално за читателите на „Гласът на земеделеца“, специалистът даде повече подробности за т.нар. диамант в короната на Байер семена – рапицата от генетиката Декалб.

Господин Черкезов, Байер Агро Арена вече стана традиция, търсена от земеделските производители. Събитието е чакано и посещавано от много български земеделци. Но нека накратко да обясним на нашите читатели каква е идеята, която стои зад този форум…

Да, Байер Агро Арена стана една добра традиция, което ни радва. Това е транснационален проект, който ние реализираме вече много години в различни точки в страната при аграраните производители. Събитието в с. Свободен, Нова Загора, е част от Байер Агро Арена в Южна България и има за цел на място в реално стопанство да им покаже какво могат да постигнат.

Коя е основната причина, която привлича десетките земеделци на различните локации на събитията ви всяка година?

Това, което правим на Байер Агро Арена е да обединим на едно поле двете продуктови линии, които предлагаме в България. Говорим за семена, които включват рапични и царевични хибриди, както и как да бъде изведена технологията за растителна защита в посевите с пшеница, рапица и царевица.

В продуктовата линия на семената тази година можем да се похвалим и с премиера – допълваме гамата си с най-популярната пролетна култура в България – слънчоглед. А за 2023 година подготвяме ново и модерно портфолио, което ще вкючва слънчогледовите хибриди от иновативните технологии Клиърфилд и Експрес.

На Байер Агро Арена в с. Свободен земеделците останаха впечатлени от състоянието на рапицата. Знаем, че тя е визитната картичка на генетиката на Декалб. Какво всъщност я отличава от останалите на пазара?

Освен да демонстрираме състоянието на нашите хибриди към момента на нивата, на днешната среща успяхме и да анализираме как се развива рапицата от началото на нейната вегетация до днес.

Направи ми впечатление, че това, което споделиха всички фермери, е, че културата при тях е преживяла доста предизвикателства през тази стопанска година. Като започнем с късното поникване, което на практика се случи във втората половина на октомври, поради недостига на влага, та стигнем и до засушаване.

След пролетния рестарт имаше именно период на засушаване, което беше много силен стрес при развиващата се култура. Той в последствие беше допълнен и от стрес, предизвикан от ниски температури – в началото на пролетта те бяха от порядъка на минус 5-6 С.

Всички тези фактори формираха един комплексен стрес за рапицата. Но въпреки това посевите в момента изглеждат в доста добро състояние и имат обещаващ потенциал за добив.

Каква е причината за тази устойчиво висока популярност на генетиката Декалб на Байер, според Вас?

Трябва да кажем къде се намира генетиката на Декалб измежду останалите компании, които предлагат рапични семена на българския пазар, а те са около 12-13.

Но позицията, която е завоювана от Декалб остава непроменена за изминалите 8 години, защото е позиция на лидер, което безспорно се доказва. За тази година пазарният дял на Декалб е 35 %, което е увеличение спрямо миналата година с 3%.

При хибридите лидерската ни позиция още се държи от хибрида на Декалб – Имарет, чийто пазарен дял е 14%. Това прави близо 200 000 декара, засяти с него в цялата страна.

Ако трябва да кажа по-накратко, всичко това се дължи на спокойствието, което дават хибридите на земеделските стопанства. Те вече са се убедили, че семената, предлагани от нас, им гарантират сигурен висок добив и безпроблемно развитие от самото начало на вегетацията на културата до нейното прибиране. Това се гарантира от характеристиките, които са заложени в нашите хибриди.

Рапицата е трудна култура. Но Байер вече предлага и застраховка, която е определяна като уникална по рода си, и гарантира повече сигурност за земеделците. За какво точно става дума? …

Това, което нашите селекционери все още не са постигнали, е създаването на хибрид, който да пониква в условията на лимитирана влага. Именно заради това ние надграждаме генетиката с икономически мерки. Това именно е застраховката срещу непоникване на рапичните семена Декалб в резултат на суша.

Това е застраховка, която предложихме на пазара в Източна Европа и в България през 2016 г. И оттогава досега всяка година я надграждаме.

Смятате ли, че си заслужава фермерите да залагат на рапицта и защо?

Искам накратко да коментирам динамиката на площите с културата в страната. За втора поредна година те остават устойчиви – в рамките на 1 милион 350 хиляди декара, което означава, че интересът на фермерите към културата се завръща.

Специално в Южна България за изминалите 5 години, увеличаването на площите с рапица е с 38%, а причините за това са няколко.

Първата е, че рапицата е най-оптималният предшественик за най-популярната култура в България – пшеницата. Докозано е, че когато пшеницата се отглежда на предшественик рапица, добивите са по-високи с до 10%.

Следващата причина, е че рапицата е есенно-зимна култура, която се развива благодарение на есенно-зимната влага на 80%, а когато настъпи критичният период на лятно засушаване, тя вече е прибрана. Ако направим една съпоставка с другата маслодайна култура, която е популярна в Южна България – слънчогледа, то той изцяло разчита на летните валежи, които в Южна България са силно лимитирани. Така че тази причина е свързана с климатичните условия в страната ни.

И на трето място, но не последно, а напротив, никак не е за пренебрегване финансовата част на нещата. Изгодно е да се отглежда рапица, например виждаме, че цената на рапичното семе тази година е изключително висока, и то устойчиво висока. Към днешна дата тя е 830 евро FOB на Юронекст.

В перспектива нещата също изглеждат добре. Ще подкрепя думите си с програмата, която е разработена специално за производството на биодизел. Тя има за цел до 2030 г. да се ограничи чувствително употребата на палмово масло като ресурс за биодизел, и то почти до минимум. Така че през следващите години рапицата ще бъде основната култура за производство на биодизел в ЕС.

За растителната защита на Байер България през тази година, ще разговаряме в следващия ни брой с Владимир Вълчев, Регионален представител за Южна България на Байер България.

Домакинът на събитието, зърнопроизводителят Атанас Механдов ще ни разкаже защо в стопанството му е избрал да работи изцяло със семената и препаратите на Байер.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X