Фунгицидите за житни култури на БАСФ ще са много актуални тази година

Диана Ванчева

Лидерът при фунгицидите БАСФ и тази пролет представи новите си иновативни продукти за житните култури. Отличителната новост е, че те са базирани на най-новия триазол Ревизол® – а той е иновацията, която е за специално отбелязване, защото надминава очакванията и поставя нов по-висок стандарт за ефикасност.

Фунгицидите от новото портфолио на БАСФ тази година показват в посевите изключително висока ефикасност, това видяхме в стопанството на фермера Атанас Илчев край ямболското село Симеоново.

Там много негови колеги също имаха възможността да наблюдават какво е състоянието на пшеничните посеви след приложението на трите технологии за растителна защита, от които могат да избират според конкретните условия и райони.

Подробни обяснения дадоха търговският представител на БАСФ за Югоизточна България – Стефан Недев, Търговският мениджър на БАСФ Решения в земеделието – Мария Неделчева и Върбан Върбанов, който е Регионален мениджър за Южна България.

Те информираха фермерите, че задължително си струва да се запознаят с

новия иновативен продукт Ревизол®

Това активно вещество е иновация на качествено ново равнище, и идва да замени добре познатия досега епоксиконазол.

В опитните полета производителите видяха и се убедиха, че с новия фунгицид посевите могат да се опазят отлично, като гарантира по-високо качество на продукцията, и по-висок добив, което тази година ще е особено важно, каза Мария Неделчева.

Стефан Недев обясни някои агрономски подробности за производителите – тази година до 20 май в района не е имало обичайната суха пролет, а са паднали доста валежи, които вече са предпоставка за поява на болести. С технологиите си обаче компанията може да гарантира справянето с неблагоприятните условия и последствията от тях.

Той представи на фермерите трите възможности за растителна защита на БАСФ, за да опазят напълно посевите от болести.

Технология: Систива®+ Ревистар®Флекс + Ревикеар®

Това е същината на първата технология, при която домакинът е използвал фунгицида Систива® в доза 75 мл/100 кг, заедно с обеззаразителя Премис®, при сеитбата.

Като резултат неговата пшеница през есента не само е била забележително чиста от болести, заради комбинацията Систива® – Премис®, но е проявила и желания силен физиологичен ефект. Ефектът е проявен и при развитието на кореновата система на растенията, както и при надземната част на посева. Днес по пшеницта не се откриват дори и следи от упоритите есенни болести, показа на полето Недев.

След Систива на този парцел е направено вегетационно третиране на 25 април с Ревистар® Флекс, който всъщност е иновативен пакет от два фунгицида. Единият е Ревистар® с новия триазол Ревизол®, а вторият е Флексити® с активното вещество Метрафенон.

Пакетът е за  250 декара. Специалистите препоръчват Ревистар® да се прилага в доза 60 мл/дка, а Флексити® – в доза 20 мл/дка.

За активното вещество Ревизол® трябва да се отбележи, че има способността да прониква и да се усвоява изключително бързо и директно в растенията- в рамките на 15 минути. Има силно лечебно и изкореняващо действие срещу всички икономически важни болести при житните култури.

Флексити® осигурява защитата на посевите срещу кореново гниене и брашнестата мана.

Да обясним обаче, че във фаза край на братене и начало на вретенене, когато растенията все още не са големи и могат да се напръскат и облеят много добре, Флексити® ще гарантира ефикасна защитана посевите от кореновото гниене и брашнеста мана.

При тази технология Ревистар® Флекс се препоръчва за първото вегетационно третиране, когато, както казахме, растенията са все още ниски и препаратът може да покрие и най-ниската им надземна част.

За второто фунгицидно третиране се препоръчва Ревикеар®, обясни на фермерите Стефан Недев.

Ревикеар® също е един нов продукт на БАСФ, непознат досега на пазара. Той съдържа активните вещества Ревизол® и Пираклостробин. Има ясно изразен и по-силен ефект, спомага за по-добро изхранване на класовете и зърната.Освен това ефикасно защитава и от болестите.

Тъй като през валежния май в много райони са създадени условия за поява на болести, специалистите по рз сега прогнозират, че

не е изключено да се очаква появата на доста видове ръжди

Ако по време на цъфтежа дори и минимални валежи ще носят риск, защото лесно могат да предизвикат развитието на фузариум, особено при по-чувствителните сортове, каквито са твърдите пшеници.

Мария Неделчева обясни на фермерите, че Ревикеар® ще им помогне с гаранция. Той и миналата година е доказал ефикасността си, когато екипи на БАСФ са извели много опити в цялата страна, за да проучат ефекта му. На всички посеви е доказано, че той има търсения ефект в реални условия. Там, където Ревикеар® е приложен, по пшеницата не са се появили болести, докато в съседни нетретирани посеви е било обратното и те са били изцяло обхванати от ръжда, както е в землището на с. Дропла, област Добрич, например.

Може ли по време на цъфтеж с Ревиекар®?

Този въпрос зададоха немалко фермери, които редовно се опасяват /от времето на старите препарати/, че фазата е опасна за това.

Мария Неделчева отговори, че не трябва да има никакви страхове в това отношение, защото говорим за иновативни фунгициди, които не влияят на фаза цъфтеж. Нещо повече – например, за да се постигне ефикасност срещу фузариум, фазата за пръскане с Ревиекар®, е именно цъфтежната.

Технология: Систива® + Приаксор®

Стефан Недев представи предимствата на Систива® – единствената възможност за опазване на пшеницата само с едно вегетационно третиране. Категорично се е доказало, че посевите, които не са третирани с вегетационен фунгицид, но пък са засети със семена, които са третирани със Систива® в доза 100 мл/100 кг заедно с обеззаразителя Премис®, са много добре опазени. Това доказва, че Систива® е в състояние да контролира болестите от сеитбата, та чак до късна пролет.

Прилагането на революционен продукт на БАСФ, както го определят някои познавачи, в по-високата му доза още със сеитбата, на практика вече е показало на производителите, че могат да са спокойни за посева си до началото на лятото. Дори при неблагоприятните климатични условия в района на Ямбол, дозата от 100 мл/100 кг е помогнала на пшеницата да издържи на предизвикателствата на времето, показа Недев.

При втората технология за края на месец май се препоръчва третиране с познатия вече на фермерите фунгицид Приаксор® в доза 100 мл/дка. При него се постига пълен успех, защото продуктът продължава да поддържа оптималната концентрация на Ксемиум® в растенията, до пълната им зрялост.

Така за втори път през вегетацията се осигурява и постига физиологичен ефект на посева – съответно по-качествено и едро зърно, при същевременно напълно опазени растения от цялата гама пролетни болести, които могат да се очакват.

Технология: SDHI обеззаразителят Кинто Трио® + Ревистар Флекс® + Ревикеар®

Третото предложение на БАСФ за зърнопроизводителите е супер иновативно – то носи в себе си изключително високия клас SDHI обеззаразител Кинто® Трио. Той се отличава с това, че е в състояние да създава предпоставки още през есента растенията да се развият изключително бързо, благодарение на съдържанието на уникалния Ксемиум®, който осигурява търсения физиологичен ефект на посевите.

В тази технология Кинто Трио® е продуктът, който гарантира развитието на мощна коренова система на житните растения, както и по-добре развита надземна част, което много помага за по-сигурно и безопасно презимуване, обясни Стефан Недев.

Първото вегетационно третиране при тази технология е отново с Ревистар Флекс®, а след това защитата се потвърждава с втория вегетационен фунгицид  – Ревикеар®.

На какво още акцентираха експертите на БАСФ

0 Върбан Върбанов от години наблюдава действието на Систива.

Систива, освен, че опазва пшеницата от болести от есента до късна пролет, осигурява и значителен физиологичен ефект.

Върбанов съветва всеки фермер, който иска да инвестира още през есента в чист старт и чист посев, както и във физиологичен ефект, да избере именно Систива®.

0 Мария Неделчева препоръчва фермерите да опитат новите продукти и тяхното гъвкаво приложение:

Тя наблегна пред тях, че Ревистар® Флекс е предназначен изключително за първо третиране, а Ревикеар® е по-предпочитан за второто пръскане.

Новите фунгициди имат още един отличителен бонус – силна гъвкавост, която се дължи както на динамичната молекула в тях, така и на свойствата на активното вещество.

Според нея трябва да се обърне внимание на два основни практически аспекта:

Когато се използва превантивно Ревистар Флекс® за 250 дка, е абсолютно достатъчна дозата от 60 мл Ревистар® + 20 мл Флексити®, за да се опазят посевите до момента на второто третиране. Има регистрация и на по-висока доза, тя се използва при закъснели пръскания в критична обстановка.

За Ревикеар® се препоръчва максималната доза да е 100 мл, има регистрация и в по-ниска доза. Ако фермерът не търси зелен физиологичен ефект, профилактично срещу ръжди може да третира и с 80 или 90 мл/дка. 

Така зърнопроизводителите имат избор, и трябва да го използват тази година сред продуктите от новото портфолио на БАСФ, защото се очаква, че през юни да не липсват заразявания в посевите, провокирани от валежната обстановка.

Най-добрият съвет е да се избере подходящата гъвкава технология, разбира се, според конкретната обстановка, и да се действа навреме, за да се опази добива и качеството на продукцията.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X