Тодор Джиков: Авторският колектив на Стратегическия план за земеделие се е изложил

Направил е така, че да се усвоят колкото може повече евромилиарди от Брюксел с най-малко главоболие и резултат

Стратегичекият план за развитие на земеделието в България за ОСП за следващия програмен период от 2023 до 2027 г. разбуни духовете в аграрната общност. Първото му, уж представяне пред браншовете беше на 13 юни.

Щеше да е много интересно, ако можехте и вие журналистите да гледате и слушате онлайн какво се представя и какво се говори от двете страни – държавната администрация и земеделските браншове, каза участник в срещата…

Обърнахме се към Тодор Джиков – председател на Националната асоциация на картофопроизводителите, за да чуем коментар как върви обсъждането на забележките от ЕК на Стратегическия план (които агроминистър Иван Иванов нарича просто „коментари“).

– Господин Джиков, какво стана на първата Тематичната работна група /ТРГ/, на която се събрахте, за да обсъдите с аграрното министерство плана за цели 7 години напред, до 2027 г?

– Този Стратегически план ние браншовете не го одобряваме. Според Министерство на земеделието по него имало много на брой забележки от ЕК, защото бил заложил много висок национален финансов ресурс за съфинансиране на европейските пари, тоест от страна на държавата.

Но ние, земеделците, първо се питаме и сме подозрителни дали всеки следващ финансов министър, който дойде, ще го одобрява този ресурс и дали няма да каже, че няма пари.

Тоест може сега да ни дават едни виртуални захарни петлета…

На второ място, според аграрното министерство, забележките на ЕК спрямо нашия план били козметични, а на другите европейски държави били по-сериозни, защото нарушавали еврорегламенти. Айде бе…

– Какво не ви харесва в Стратегическия план на вас земеделските производители?

– Ами ние питаме и не разбираме дали авторският колектив, създал плана, е искал и разбира целите, които е заложил в него. И дали с този план в МЗм си представят, че би могло да се възстанови производството на зеленчуци, плодове, месо в България?

Защото според нас просто се повтаря визията от изтичащия програмен период и се хвърлят едни европари, само и само, за да се усвоят…без реални индикатори и без реални набелязани резултати.

Тоест питаме дали отново през следващия 7-годишен период на ОСП ще имаме подпомагане за нереални домати, отглеждани по баирите на Поибрене и Панагюрище, а не където им е мястото и т.н.?

– Какво предлагате, как да се действа?

– На първо време предлагаме така, както екип български историци направи експертна група и отиде в Брюксел, за да обясни каква е историческата истина, така и ние от аграрната общност да създадем експертен екип от специалисти и учени, който да иде в ЕК в Брюксел и да каже какво искаме да произвеждаме и да подкрепяме в България. Че искаме да си възстановим производството на домати, пипер, картофи и други, на плодове и месо.

Да заложим и райониране – в тези и тези райони да набележим, че ще се отглежда това и това, което ни е нужно за прехраната и за което имаме климатични и предпоставки. От което следва, че ще трябва да има такива и такива пазари и логистични центрове за тази продукция.

И този експертен екип да иде в Брюксел и да каже: „Дами и господа, ето такова земеделие искаме да развиваме в България! Ако имате забележки кажете какви са те!.“

Да се обосновем от научна, и от климатична гледна точка, кое е оптималното земеделско производство за България и как е най-добре у нас да се използват европейските фондове и финансов ресурс.

Иначе ще имаме отново от същото…

А то е…нови 7 години, с нови евро милиарди, усвоени не където трябва, и нова липса на родни плодове, зеленчуци, месо за трапезата на българина.

– Тоест въобще не одобрявате Стратегическия план в много пунктове?

– Да, с него има два основни проблема. Оставим ли авторският колектив, който е сътворил плана за предните 7 години, да го състави и за следващите 7, се обричаме.

В същото време на политическото ръководство на МЗм му липсва експертиза. Защото няма логика и полза от това да прави копи пейст на нещо, което видимо не работи досега.

Аз попитах в Дирекция „Директни плащания“ в МЗм защо е намален например общият бюджет на сектор зеленчуци, когато не са достигнати референтните стойности, поставени от предишния програмен период. Госпожа Аделина Стоянова ми отговори, че в бъдещия програмен период 2023-2027 имало друг начин на извличане на потребностите. Какъв е този начин?

Според мен именно липсата на експертиза в Министерство на земеделието и в авторския колектив, сътворил този Стратеги чески план, издава едно…че администрацията иска отново да усвоим колкото може повече от парите от Брюксел с възможно най-малко главоболие и усилия.

На Тематичната работна група на 13 юни това стана ясно.

Всеки от земеделските браншове изказа мнение и беше прав за себе си, но едно смятат всички…Че липсва визия за бъдещите посоки на развитие на земеделието ни. Че няма поставени цели, индикатори и визии, които да ни накарат да останем да работим в България.

– А с производителите на картофи какво става, тоест с вашите членове?

– Днес ни заявиха от МЗм, че понеже картофите за консумация ще отпаднат от европейското подпомагане, там ще работят да ги вкарат във втори стълб, т.е. в мерките по ПРСР, но още не са готови.

А ние от една година им алармираме, че ако не го направят, ще си затрием картофопроизводството.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X