Цените на зърнените храни пикират надолу под натиска на реколтната преса

Игор Валентович
Въпреки негативните за ценовото развитие сигнали в прогнозните данни на ФАО и Министерството на земеделието на САЩ (USDA) котировките на пшеницата и царевицата на международните пазари до 17 юни се задържаха около по-високите стойности от началото на месеца. Формирането на консолидационен ценови коридор търговците обясняват с боксуването на преговорите за отварянето на коридора за износ от Украйна и разиграване на климатичната карта – сухото и горещо време в царевичния пояс на САЩ и рекордните по продължителност (38 дни) и интензивност пролетни жеги във Франция.
Междувременно през последните няколко дни потенциала на депресиращите ценовото развитие фактори продължи да нараства, като в края на миналата седмица усилено се заговори за напредък в преговорите за поне частично деблокиране на износа на украинско зърно през Черно море.
В понеделник (20 юни) министърът на земеделието на Франция Марк Фесно в интервю за радиостанция France Info заяви, че въздействието на горещата вълна върху зърнените култури във Франция ще е незначително и няма повод за безпокойство. В края на предишната седмица специализираните портали започнаха масово да информират и за благоприятен старт на жътвата в Европа и САЩ и тежестта на реколтната преса успя рязко да обърне вектора на ценовото развитие в низходяща посока.
На 23 юни юлският контракт пшеница на борсата в Чикаго завърши седмичния период (17.- 22.06.22 г.) с драстично отрицателно отклонение от 52 долара на равнище $344/т. През същия период цената на мелничарската пшеница на борсата в Париж (Euronext) се срина с 40 евро, до EUR359,00/т. С 30 евро падна и цената на френското хлебно зърно 11,5-12,5% на експортния пазар – до EUR372/т FOB Руан (EUR210/т FOB Руан – 23.06.21 г.).
Европейските експерти коментират, че очакванията, че Русия ще намали износа на пшеница в резултат на санкциите, наложени заради нейната инвазия в Украйна, не се оправдаха, като обемите на износа на пшеница от ЕС и САЩ останаха под миналогодишното равнище.
Според търговски източници цените на руска мелничарска пшеница с 12,5% протеин и доставка през юни-юли тръгнаха след европейските котировки, но се понижиха само с $10-15/т до $400-420/т FOB Новоросийск ($250-255/т FOB – 22.06.21 г.). Цените на украинската пшеница със същото качество за зърно докарано до румънското пристанище Констанца в края на седмичния период ерозираха до $365-390/т DAP купува-продава.
Цените на търсенето на царевица в пристанищата Рени и Измаил вече гравитират към $200-220/т, а за фуражното зърно закарано до пристанище Констанца цената се движи в интервал $270-280/т CPT.
Трендовете в слънчогледовия комплекс също са низходящи. В рамките на седмичния период цената на френското слънчогледово семе докарано до френското пристанище Сен Назер (St. Nazaire) се понижи от EUR930/т до EUR820/т СРТ.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X