Карповирусин – Сигурно решение от ЮПЛ България за защита от източен и ябълков плодов червей

Второто поколение на вредителя за тази година чука на вратата

Икономически най – важните вредители в овощните насаждения, които могат да причинят от 60 до 80% загуби от продукцията са източния и ябълковия плодов червей. В зависимост от района и температурите те развиват 2 в някои случаи 3 поколения годишно. Контролът е изключително труден поради скрития начин на развитие на ларвите. Извършват се с листни третирания според летежа на пеперудите и последващото яйцеснасяне, като превантивните пръскания са икономически не изгодни, и водят до натрупване на остатъчни количества в плодовете. Прецизното определяне на момента на пръскане е от изключителна важност, както от икономическа, така и от практична гледна точка.

ИНОВАЦИИ И ПРЕЦИЗНОСТ
За изготвянето на адекватна прогноза и назначаване на третирания с инисектицида Карповирусин специалистите от ЮПЛ България се доверяват на иновативната технология заложена в автоматичните капани снабдени с видео камери, които предоставят информация за летежа и плътността на вредителя директно на смарт устройство без да се налага ежедневно посещение на градината.
ЗАЩИТА БЕЗ КОМПРОМИСИ
Модерните и иновативни овощни градини не могат да си позволят компромис с качеството, затова залагат на Карповирусин, като продукт за решение на проблема с неприятелите.
Фирма Доян Агро е производител на плодове повече от 14 години. Продуктите на UPL са част от технологията за опазване на четирите градини с ябълкови насаждения вече повече от три години. Именно затова те прилагат неколкократно инсектицида Карповирусин.
„Използваме продукта за трета година и сме доволни от него. Може да се смесва с всички други инсектициди и фунгициди. Внесохме го заедно с фунгицид и с листен тор.
Няма нападение от плодов червей за момента. И тъй като ефектът е много добър, смятаме и занапред да го прилагаме“, подчерта Светослав Калинов, агроном във фирма Доян Агро.
Ето какво разказва и търговският мениджър на UPL за Южна България Запрян Димитров. „Тук направихме първите третирания 3-4 дни след начало на летежа, таргетирайки яйцата на неприятеля, за да нямаме повреди по плодовете от първото поколение на Ябълковия плодов червей. Продуктът свърши отлична работа. Годината е особена, с чести превалявания, но Карповирусин работи чудесно. Нашите любезни домакини решиха да използват продукта и при второто поколение на плодовите червеи, защото нанася още по-голяма икономическа вреда на продукцията.“


Карповирусин може да се използва 3-4 пъти през вегетацията, в зависимост от това каква е популацията на ябълковия и източния плодов червей. Подходящ е за извеждане на интегрирана растителна защита. Продуктът е контактен със стомашно действие. Храненето приключва 2-3 часа след приемане на вируса. Ларвите умират, като остава и вирусоносителни остатъци.
КАЧЕСТВО И ФОРМУЛАЦИЯ
Карповирусин е базиран на естествено вещество – гранула вирус, естествен патоген, изолиран в края на миналия век. Формулацията е изпитана в Европа и САЩ. Тя е усъвършенствана и изследвана повече от 20 години, за да достигне днешния си вид, за лесно и сигурно използване.
Карповирусин се прилага в доза 100 мл/дка. Това е биологичен продукт, който по ефикасност не отстъпва на химичните си аналози. Ето защо той е подходящ едновременно и за конвенционално и биологично производство. Щади полезните насекоми, безопасен е за пчелите, за околната среда и за операторите, които работят с него.
Карповирусин, не натоварва продукцията с остатъчни количества и в същото време не е по-скъп от химическите продукти за растителна защита.
Карповирусин е с изключително висока UV защита, съдържа мощен атрактант гарантиращ повишена ефективност.
Прилепителят в Карповирусин повишава ефективността при валежи от порядъка на 40-45 л на кв./м.
Карантинният срок на Карповирусин е 1ден и няма опасност от остатъчни количества, което го прави изключително подходящ за използване в крав на вегетацията.
„Инсектицидът показва безкомпромисен ефект и качеството на плодовете е неоспоримо“, подчерта продуктовият мениджър на UPL Евгений Динев. За по-добър контрол препоръката е 10-12 дни след първото внасяне на инсектицида отново да се третира с него за 100% ефективност върху неприятеля.


КОРЕКТНОСТ И УСТОЙЧИВОСТ
Коректното отношение на представителите и готовността винаги да се отзовават на нуждите на производителите, в комбинация с качествени продукти като инсектицида Карповирусин са гаранция за дългогодишно сътрудничество и двустранна устойчивост на бизнес отношенията.
Ето защо за обезпечаване растителнозащитните мероприятия в овощните насаждения продуктите на ЮПЛ България заемат едно от първите места.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X