Костадин Костадинов, председател на УС на НАЗ: Зърнопроизводителите влизат в жътва със свито сърце

Сега е време за фалити – разходите растат, цените на зърното падат

Господин Костадинов, защо хлябът е мир?

Виждаме проблемите, които настъпиха в целия свят вследсвие на войната в Украйна. Ребром застанаха проблемите с изхранването на населението, с продоволствената сигурност. И значението на инициативата „Хляб на мира“, която Националната асоциация на зърнопроизводителите почита всяка година, реално сега се оценява с пълна сила.

Въпреки всички проблеми, зърнопроизводителите влизат в жътва и прибират хляба. Какво какво ви притеснява днес?

Притеснява ни най-вече нерегламентираният внос на зърно в страната. Каквото сме могли за отглеждане на посевите, ние сме го направили. Добивите при някои производители ще бъдат по-високи, при други – по-ниски. Така е било винаги и така ще бъде. Знаем, че сме на 90% зависими от природата. С това сме свикнали.

Притесняват ни неуредиците, бездържавието, което цари в момента. Отново търговците спекулират. Те натискат надолу цените на продукцията ни, която е произведена с изключително висока себестойност. Има мит, че зърнопроизводителите получават високи приходи, но когато извадиш от тях разходите, нещата не са никак добри.

Вече има зърнопроизводители на загуба. Например, в Бяла Слатина жънат по 400 кг пшеница от декар. По 600 лв са 240 лв на декар. При производствени разходи 250-300 лв/дка. Това е положението. На някои места, където е валяло, ще има добиви, на други места – ще има проблеми. Може само да се надяваме, че пролетните култури евентуално ще компенсират тези загуби.

На този фон как ще коментирате думите на бившия финансов министър, че се очаква огромно поскъпване на пшеницата и би трябвало да се наложи регулация на пазара?

Всички виждаме колко грешки направи бившият финансов министър. Щеше да се купува зърно от държавата, да се правят някакви резерви. Само патриархът не каза, че това е грешка. В момента се правят пак прогнози на вятъра. Има два пъти увеличение на цената на пшеницата от миналата година. Има и 5 пъти увеличение на цените на торовете. Не знам за каква продоволствена криза се говори. Русия вече си проправи пътя към пазара на африканските държави и тя ще заеме тази ниша. Въпросът е какво ще се случи при нас.

България винаги е била на кръстопът между Изтока и Запада. И исторически, и географски. На такова място сме, че всичко минава оттука. На финансовият министър работата му е да защити интересът на българските производители. Затова регулация трябва да се наложи точно върху движението на вносното зърно. ЕС вече има директива, според която украйнското зърно трябва да мине транзитно през Европа. При нас няма контрол. Това зърно се продава като българско и сваля цените. А последствията остават за българските зърнопроизводители.

Прогнозирате фалити?

Да, сега е точно време за фалити. Защото преди, ако имахме разход на декар от 100 лв., сега разходът е 300 лв/дка. И тук вече няма измъкване. Едно е да се измъкнеш от загуби от 100 лв, друго е от 300 лв. Това са огромни средства. Надявам се, че ще отмине този период на спекула, който е в момента.

Ася Василева

2 COMMENTS

  1. НЕ НИ ПОКАЗВАЙТЕ САМО ТУМБАЦИ МАЛОУМНИ ,ЧЕ ВЗЕ ДА МИ ПИСВА .ПОКАЖЕТЕ КАКВИ СА ПРОБЛЕМИТЕ И НАМЕРЕТЕ ЕКСПРТИ КОИТО ДА ПРЕДЛОЖАТ РЕШЕНИЯ ТИЯ РАЗБИРАТ САМО ОТ УСВОЯВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА И ОТ НИЩО ДРУГО

  2. Това са пълнни глупости да бъдат на загуби сеят на есента гориво беше на стара цена на нова само жънят работници почти нямат с двама трима работници работят хиляди декари имат евро субсидии цената на зърното вече от поне седем месеца скача почти 200 процента реколтата е прекрасна заслужават тези така наречени земеделци да имат достойна конкуренция 🥂👏

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X