Молдова гледа към по-тесни селскостопански отношения с ЕС

След като получи статут на кандидатка за членство в ЕС, Молдова се надява да увеличи износа на селскостопанска продукция за ЕС и да получи повече подкрепа за модернизирането и повишаването на устойчивостта на своя селскостопански сектор.

Молдова все още се счита за селскостопанска страна, тъй като секторът е ключов за националната икономика.

„Европейският съюз е основният търговски партньор на Република Молдова: 66% от нашия износ на селскостопански и хранителни продукти е насочен към пазара на ЕС“, обясни заместник-министърът на земеделието на Молдова Анатолие Фала, добавяйки, че страните с най-голям внос са Румъния, Германия, Франция, Италия и Полша.

Износът на Молдова за ЕС се състои главно от зърнени култури и зърнени заготовки, семена, плодове, зеленчуци, вина и растителни масла.
Очаква се ситуацията да се подобри, тъй като законодателите на ЕС в момента обсъждат либерализация на търговията за седем молдовски селскостопански стоки – сливи, десертно грозде, ябълки, домати, чесън, череши и гроздов сок – което би могло да позволи два пъти повече от тези продукти да бъдат продавани на единния пазар без мита.

Зърнените култури като пшеница и царевица са най-изнасяните продукти за ЕС. В нормални времена Молдова има капацитета да изнася до 400 000 тона пшеница и царевица за ЕС, но войната в Украйна оказа огромно влияние върху националната верига на доставки.

Докато тази година Молдова ще може да изнесе 250 000 тона пшеница, според оценките, предоставени от заместник-министър Fală, за да се гарантира продоволствената сигурност в страната, селскостопанският сектор все още изисква инвестиции в мрежа от съоръжения за съхранение на зърнени култури и зеленчуци.

„Често продаваме продуктите си веднага, защото няма къде да ги преработим, а понякога и цената не е изгодна“, каза Фала.

В момента има недостиг на мляко и млечни продукти и поради войната в Украйна Молдова няма много алтернативи за внос на тези продукти. Впоследствие страната увеличи квотата за внос от Румъния с около 20 000 тона мляко до края на годината.

„Имаме нужда от инвестиции до 200 милиона евро в изграждане и оборудване на ферми“, каза Фала.

Фермерите се надяват на европейска помощ

ЕС вече допринася за молдовското селско стопанство със средства за помощ в контекста на програми като Икономическото стимулиране в селските райони (ESRA) и Европейската програма за съседство за земеделие и развитие на селските райони (ENPARD).

Тези програми допринесоха за модернизирането на животновъдните ферми и създаването на нови лозя. След началото на тези програми, между 2015 г. и 2019 г., делът на износа на Молдова за Европа нарасна до 68% от около 50%.

Статутът на кандидат, предложен от Европейския съвет за Молдова миналата седмица, донесе повече надежда за молдовските фермери, според Василе Мирзенко, директор на една от най-големите национални асоциации на фермери Federația Națională a Fermierilor din Moldovaparticipă (FNFM).

„Износът за ЕС нараства стабилно през последните години, но в същото време трябва да признаем, че потенциалът на Молдова да изнася селскостопански хранителни продукти е много по-висок“, каза той.

След като получат статут на кандидат за ЕС, фермерите се надяват, че ще успеят да извадят земеделския сектор от задънената улица.

„Имахме огромни проблеми с износа на Изток, а сега в контекста на извънредната ситуация на войната износът там ще бъде още по-незаинтересован“, каза Мирзенко.

Пазар на плодове и зеленчуци

Освен зърнени култури, Молдова може да изнася повече плодове за европейските страни, по-специално грозде, кайсии, ябълки и череши.

Въпреки това, производителите на плодове в страната са загрижени, че увеличаването на износа на техните продукти за пазарите на ЕС може да се сблъска с трудности, поради убеждението, че европейците предпочитат да купуват местни продукти.

„Намерихме пазар за нашите сливи, но ако говорим за ябълка, тогава е много трудно да стигнем до европейския пазар, защото пазарът е пренаситен“, каза Йон Тулей, молдовски износител на сливи.

Основните вносители на сливи според Тулей са Германия и Холандия, където търсенето е по-високо, отколкото в други европейски страни.

„Предимството на нашите продукти е техният специален вкус. Мисля, че можем да убедим европейските потребители да купуват плодове от Молдова заради вкуса”, заключи той. 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X