Цените на пшеницата падат до предвоенните нива, след като Украйна и Русия сключиха сделка за деблокиране на доставките

Цените на пшеницата се сринаха в петък, след като Украйна и Русия постигнаха споразумение, позволяващо на важни зърнени пратки да напуснат безопасно черноморските пристанища, според съобщения в медиите, потенциално облекчавайки назряващата глобална хранителна криза.

Фючърсите на пшеницата в САЩ паднаха с почти 3% до петмесечно дъно от $786 за бушел, което означава, че цената е отменила почти всичките си „печалби от войната“. Войната в Украйна започна в края на февруари, предизвиквайки скок от 70% в цената на пшеницата до рекордно високо ниво от над 1300 долара през следващите две седмици. Русия и Украйна заедно формират една четвърт от световния износ на пшеница.

BBC съобщи, че Турция успешно е постигнала сделка между двете страни.

Сушата в ключови региони за пшеницата като Съединените щати, Индия и Канада по-рано през годината заплаши да намали допълнително наличността на пшеница и други зърнени култури, излагайки милиони хора по света на сериозен риск от глад. Някои страни, като Индия, въведоха забрани за износ, за да предотвратят вълненията у дома.

Инфлацията на цените на храните вреди на джобовете на потребителите навсякъде, но се усеща най-остро в развиващия се свят, където комбинацията от растяща инфлация и по-силен щатски долар тласка редица страни, като Шри Ланка, към ръба на фалита .

Около 20 милиона тона зърно са били задържани в украинското пристанище Одеса, според BBC.

Турция посредничи между двете страни, заедно с ООН, през последните два месеца, за да се опита да постигне споразумение за прекратяване на руската блокада на украинските пристанища. Москва каза, че няма блокада и всяко задържане е резултат от западните санкции и мини, поставени в морето от Украйна.

Засега не е ясно как ще се развият нещата, защото въпреки подписаното споразумение, морските пътища остават минирани.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X