FendtONE Offboard вече е с пълна функционалност

Фермерите отделят все повече време за планиране, организиране и документиране на работата си. FendtONE offboard е дигитално решение за опростена организация на работата и документацията и допълва FendtONE onboard работна станция на водача

Ася Василева
FendtONE offboard ще бъде пуснат на пазара, стана ясно на годишната пресконференция на AGCO/FENDT във Ваденбрун, Германия, и в него непрекъснато ще се добавят нови функции въз основа на настоящите и бъдещите нужди на клиентите.
Всички селскостопански ферми са създадени малко по-различно. Резултатът: различни предизвикателства и двигатели на разходите. Докато по-малките ферми може да трябва да отделят повече време за планиране на работата и документацияна, ферма с много служители може да отдели повече време за планиране на труда. Във времена на недостиг на кадри, законови ограничения и тесни периоди за прибиране на реколтата, фермерите трябва да използват времето си възможно най-ефективно.

Нарастващите разходи за гориво, торове и химикали, както и за труд, са бреме за фермите по целия свят. Средно 45 процента от работното време в едно растениевъдно стопанство се изразходва за работа с машини, а 15 процента се изразходват за поддръжка и грижа за машината (източник: Betriebsdatenauswertung BB Göttingen). Това води до 60 процента от работното време за работа, свързано с машини.
Останалите 40 процента от работното време се заемат главно от организационни дейности като управление на земята, планиране на работни места с машините, разпределяне на работна ръка и документация на работата. Това е точно мястото, където FendtONE offboard осигурява поддръжка и може да намали времето, изразходвано за тези задачи с прости решения.
Прецизната подготовка спестява време
Когато настъпи подходящият момент за работа на полето, фермерите трябва да използват максимално наличните метеорологични прозорци. Дългото време за подготовка коства ценно време, което би било по-добре прекарано на полето. С FendtONE всички ресурси могат да бъдат създадени преди началото на сезона, което работата през сезона много по-бързо. Менюто „Екип“ записва всички служители във фермата. Там всеки човек може да получи определена роля. Докато постоянните служители могат да създават работни места, например, това не е така за временните работници или стажантите. Тракторите, инвентара и останалите самоходни машини се съхраняват ясно с техните данни в меню „Машини“. Стопанските доставки като торове и химикали могат да бъдат планирани предварително. Тази подготовка улеснява организирането на работния процес и спестява време в началото на сезона.

Линиите на границите на полетата и пътните линии също могат да бъдат съхранени готови за изпращане до необходимата машина за миг, осигурявайки максимална производителност от първия момент в полето. Тези граници и линии могат да бъдат проверени предварително във FendtONE извън борда и след това изпратени директно до машината чрез мобилна връзка. По този начин полетата се обработват прецизно и ефективно на базата на единни основни данни, независимо от машината. Ако фермерите използват интелигентни технологии като Fendt Guide, Section Control (SC) или Variable Rate Control (VRC), това едновременно намалява потреблението на ресурси на фермата и повишава икономическата ефективност. Тези решения се прилагат в полета с неравномерни граници и почвени условия, като гарантират, че пдобивите не намаляват.

Намаляване на престоите и оптимизиране на машината на полето
Логистиката по жътва работи ефективно, когато работи без прекъсвания. Престоят поради недостатъчно гориво или липса на познания за терена могат да бъдат избегнати с FendtONE. Ферми с широко разпръснати или променящи се полета, както и много машини или дори сменящи се водачи, се възползват от функцията „Карта+“. Картата показва позицията на машините и нивото на горивото или AdBlue в реално време, при условие че тракторът има основния телеметричен пакет на Fendt. След това машините на полето могат да бъдат снабдени с продукти като тор и дизел бързо и ефективно, дори ако шофьорът на доставката не е сигурен къде е машината. Резултатът: прекъсванията са намалени.
Интелигентните технологии като автоматично управление, контрол на секциите и контрол на променлива скорост във FendtONE правят ефективно използването на ресурсите и по този начин могат да помогнат за увеличаване на рентабилността на фермата.
Работа директно от офиса до машината
В момента повечето компании организират работата на хартия, по телефона или чрез чат програми. С FendtONE работните поръчки могат да се планират предната вечер само с няколко щраквания с помощта на функцията „Fendt Task Doc: Create Job“ и изпратят директно до машината. В началото на работния ден цялата информация за машината и инвентара, обработваемата площ и точната работна поръчка се съхраняват на машината. Няма нужда от лична или телефонна координация и водачите могат да започнат работа веднага. Друго предимство: цялата информация е видима с един поглед и машините се използват оптимално.
Веднага след като заданието е завършено, то се изпраща от машината обратно в офиса и се появява там в менюто „Fendt Task Doc: Job Reports“. Отчетът се запазва и може да бъде експортиран за документиране на по-късна дата, ако е необходимо.

Лесна и бърза документация
Социалните и правни изисквания за внимателно използване на ресурсите и опазване на почвата нарастват. Паралелно с това нараства и обхватът и търсенето на документация за извършената работа, както и мерките за торене и растителна защита. Това често се случва в края или след сезона. Докладите за работата във FendtONE offboard автоматично съдържат съществена информация за всяко поле, като например обработените полета или приложената норма. Отчетите за работа могат да бъдат запазени, но също така и експортирани като PDF. Тази информация улеснява документирането в съответствие с приложимите законови изисквания и значително намалява времето, необходимо за записване на тази работа. Фермите без система за управление могат лесно и интуитивно да въвеждат цифрова документация с FendtONE. Компаниите със съществуваща система могат да я допълнят с FendtONE offboard – лесно за използване решение.
Подготвен за бъдещето, с място за растеж
FendtONE вече записва множество машинни данни и ги прави видими за фермерите. По този начин фермерите могат да ги използват като основа за оперативни решения и да оптимизират ресурсите си за всяко поле поотделно. FendtONE непрекъснато се развива. С нови технологии и машини, тази платформа ще се разшири и ще предложи нови функции, за да предостави на клиентите модерни, ефективни решения в бъдеще.
FendtONE Offboard ще се предлага от Q4 2022 в Обединеното кралство, Германия, Франция и Италия. След това системата ще бъде последователно разгърната на други пазари. В България тя ще бъде налична, благодарение на официалния представител на марката – компания ЗЛАТЕКС.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X