Зам.министър Джиков: Зърнопроизводителите сами ще вземат решение как да бъдат разпределени парите от Кризисния фонд

До 7 април, когато е насрочен съвместния протест на българските и румънските зърнопроизводите, МЗм ще огледа всички възможности и начини за предоставяне на отпуснатите от ЕК 16 млн. евро като компенсации за загубите на производителите от прекомерния внос на зърно, съобщи за Гласът на земеделеца, зам. министър Тодор Джиков. Важно е да се отбележи, че в Регламента Комисията ясно и категорично е изразила становище, което България поддържа, че ще се компенсират единствено и само земеделските производители, а не и преработвателите.

Зам. министър Джиков каза, че съществуват няколко възможности за разпределяне на финансовия ресурс от Кризисния фонд. Компенсациите могат да бъдат дадени или на площ, или на тон. Но проекторегламентът ясно и категорично включва единствено зърнено-житни култури и слънчоглед. Само тези култури подлежат на компенсиране.

„Парите не са малко, но на фона на огромните площи, на които в България се отглеждат слънчоглед и житни култури, са нищожни. Така, че трябва да има изключително сериозно прецизиране за разпределението им, подчерта Тодор Джиков. Така, че самите производители посредством техните асоциации – НАЗ и АЗПБ, трябва да вземат решение и да ни насочат как искат да ги компенсираме. Има няколко възможности. Има производители, които са продали още на жътва зърното и слънчогледа, и финансовото им положение е различно от това на тези, които въобще не са успели да реализират продукцията си. Така, че ние, като политическо ръководство на Министерството на земеделието,  ще предоставим възможност на самите производители и техните асоциации да изберат начинът на компенсиране, който ще мине през широк консенсус заедно с политическото ръководство“.

По-голяма яснота ще има след Консултативен съвет по зърното, който ще се проведе в понеделник, 10 април.

Ще има ли към подпомагането и 16 млн. евро от държавата, зам.министър Джиков не се нае да даде отговор. Тези пари не са заложени в бюджета, а служебното правителство работи с 1/12 от бюджета от предходната година и тези пари трябва да бъдат намерени от някъде допълнително. Зам.министър Джиков изрази надежда, че новото НС много бързо ще предложи проектобюджет, в който тези пари ще бъдат предвидени.

Ясно е, че президентът Радев заедно с още петима свои колеги от засегнатите дъпжави е изпратил официално писмо до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с няколко ясни и категорични искания за вземане на мерки, които не включват само финансови искания.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X