Опасен вредител – памуковата нощенка напада и унищожава зеленчуците

Един от най-опасните многоядни неприятели по културните растения е памуковата нощенка. Вредителят нанасят сериозни щети по зеленчуците. След излюпването си гъсениците отначало се хранят с листата, бутоните и цветовете, а по-късно нападат зелените плодове, вгризват се в тях и се хранят със съдържанието им. Повредените плодове престават да нарастват, деформират се и загиват от различни гъбни и бактериални болести. Освен доматите и пипера гъсениците нападат и царевицата. Най-сериозни обаче са пораженията върху доматите, които са и по-нетрайни от останалите зеленчуци. За пълното си изхранване една гъсеница поврежда от 2-5 плода.
Борбата с памуковата нощенка е много трудна, защото ларвите са в самия плод и дори и да се напръска с препарат, е трудно да бъдат унищожени. Памуковата нощенка развива три поколения годишно. Първото поколение се появи още през юни, а второто нападна градините в началото на юли.
В селскостопанските аптеки а борба с памуковата нощенка при зеленчуците се предлагат препаратите Афърм 095 СГ в доза 150 г/дка, Децис 25 ВГ – 7 г/дка и др.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X