Цената на тютюневата фабрика в Пазарджик падна до 2,3 млн. лева

ЧСИ прави пореден опит да продаде имота, търгът е насрочен за 5 октомври

С близо две трети пада началната цена на тютюневата фабрика в Пазарджик в поредната публична продан. Някогашното предприятие, осигурявало работа както на персонала си, така и на тютюнопроизводители от целия регион, се предлага от частен съдия-изпълнител за 2 314 328,40 лева. За сравнение – при първата публична продан началната му цена беше над 6,2 милиона лева.

Настоящата публична продан ще продължи месец – до 4 октомври, а търгът е насрочен за 5 октомври от 14:00 часа в Районния съд в Пазарджик. По информация на „Гласът на земеделеца“ предходните опити са се провалили поради липса на сериозен интерес към обекта, останал в спомените на по-възрастните местни хора като Тютюневия монопол.

Имотът се намира на ул. „Никола Ламбрев“ в промишлената зона на града, близо до складовете за търговия на едро. Той е с площ от 30 728 кв. м. Парцелът е застроен, а цената е за земята заедно с общо 34 постройки. Най-голям е основният корпус – четириетажна масивна сграда със съществуваща товаро-разтоварна рампа пред първия етаж и със застроена площ 3524 кв. м. Редом с нея се търси нов собственик и за някогашната столова на предприятието – едноетажно здание с площ 390 кв. м със зала за хранене, кухненски блок, стаи за персонала, санитарни възли, покрита товарна рампа. Бившата складова база пък представлява две самостоятелни масивни сгради, едната от които е 985 кв. м, а по-малката – 699 кв. м. Освен тях за продан са обявени по-малки промишлени обекти и складове, сгради за енергопроизводство и за водоснабдяване и канализация, административни здания, хангар и други.

Недвижимият имот е придобит от „Пазарджик БТ“ АД (по-късно преименувано на „Пазарджик Български търговски мениджмънт“) с акт за частна държавна собственост, издаден от областния управител на Пловдив на 24 ноември 1997 година. В обявлението са посочени и тежестите върху него – възбрани, особени залози. От публикувани в сайта bird.bg данни обаче се разбира, че пазарджишкото дружество има доста дългове към НАП.

Бившата вече фабрика беше част от създадения през 1951 година държавен тютюнев монопол „Булгартабак“. През 1993 година той е преобразуван в холдинг с 22 дружества, а две години по-късно те са включени в списъка за масова приватизация. Раздържавяването започва обаче едва през 2002 година. Пазарджишкото предприятие е продадено през 2007 година чрез публично предлагане на акции.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X