Свинекомплекс със собствена електроцентрала отива на публична продан

След проникване на Африканска чума в обекта той така и не заработи отново

Голям свинекомплекс край Пазарджик, който в най-силните си години е угоявал до 15 000 прасета, е обявен за публична продан от частен съдия-изпълнител. Търси се купувач за основната база на предприятието в землищата на селата Априлци и Сбор – обширни парцели и построените в тях десетки сгради, включително собствена електроцентрала. Става дума за основната производствена база на „Свиком“ АД, а преди това за публична продан бяха обявени цялото оборудване на фермата, както и складова база на фирмата в село Варвара.

Новите обявления са две, а търговете са насрочени за 30 август и ще се проведат в Районния съд в града.

Първото е за два поземлени имота, които представляват общ комплекс за производство и са функционално свързани – земя и сгради, които поотделно не може да функционират и да се ползват по предназначение.

По-големият парцел е с площ 66 866 кв. м земеделска земя с начин на трайно ползване „За животновъден комплекс“. Намира се в землището на село Априлци. Предлага се ведно с изградената в него електроцентрала 1,5 мВт, работеща чрез индиректно използване на биомаса от растителни или животински субстанции, с комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия и съответните площадкови мрежи и съоръжения. Освен това са описани още 28 сгради със застроена площ от 10 до 2047 кв. м. Най-големите са едноетажни селскостопански обекти, в които до скоро са отглеждани прасета. Редом с тях фигурират сгради за енергопроизводство, за водоснабдяване, за обществено хранене, складове, по-малки селскостопански постройки, хангар (депо). По време на описа на място са установени допълнителни подобрения, които не са нанесени в Кадастралната карта – още една едноетажна сграда с площ 653 кв. м – стоманобетонна конструкция с топлоизолационна облицовка и масивна постройка с автокантар и канал за измерване на превозни средства.

В публичната продан не са включени инсталациите и оборудването на електроцентралата, както и построеното в имота силозно стопанство.

Вторият парцел се намира в землището на съседното село Сбор, с площ 19 255 кв. м и също е с начин на трайно ползване „За животновъден комплекс“. Продава се ведно с намиращите се в него 10 стопански сгради с площ от 6 до 1765 кв. м. Една от тях е разрушена, а при описа и в този парцел е установено започнато строителство на бетонови основи и корита с височина от нивото на терена 1 метър на площ от 3830 кв. м.

Продажбата ще започне от начална цена 2 894 176,42 лева, а желаещите могат да направят оглед до 29 август.

Друг частен съдия-изпълнител пък е обявил за публична продан още един земеделски имот на „Свиком“ АД с площ 10 231 кв. м, също в землището на Априлци. Неговата начална тръжна цена е 76 118,40 лева.

Припомняме, че през лятото на 2021 година всички 13 000 прасета в свинекомплекса в Априлци бяха умъртвени, след като във фермата бе доказано огнище на Африканска чума. След това дейността така и не беше възобновена. През ноември същата година НАП обяви търг за цялото оборудване на предприятието, а после на публична продан излязоха складовата база на дружеството в село Варвара и самият свинекомплекс.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X