Евродепутатите се споразумяха да разширят търговската подкрепа за Молдова и да продължат работата по Украйна

  • Евродепутатите засилиха предпазните мерки за земеделските стопани в ЕС в случай на скок на украинските продукти 
  • Започват преговори със Съвета за разширяване на търговската подкрепа за Украйна 
  • Митата и квотите за Молдова временно са спрени за още една година 

В сряда евродепутатите одобриха подновяването на мерките за либерализация на търговията за Молдова и измениха предложението за Украйна, за да засилят гаранциите за земеделските стопани в ЕС.

Парламентът гласува с 347 гласа „за“, 117 гласа „против“ и 99 гласа „въздържал се“ за изменение на предложението на Комисията за спиране на вносните мита и квоти за украинския износ на селскостопански продукти за ЕС за още една година, от 6 юни 2024 г. до 5 юни 2025 г. Евродепутатите върнаха доклада на комисията по международна търговия, за да започнат преговори със Съвета

Законодателството дава на Комисията правомощието да предприема бързи действия и да налага всички необходими мерки, ако има значителни смущения на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави от ЕС поради украински внос, включително аварийна спирачка за особено чувствителни селскостопански продукти. Евродепутатите гласуваха за изменение на предложението на Комисията за включване на по-чувствителни продукти и по-широка референтна дата за изчисляване на средните обеми.

Либерализиращите мерки зависят от спазването от страна на Украйна на демократичните принципи, правата на човека, върховенството на закона и постоянните усилия за борба с корупцията и организираната престъпност.

Подкрепа за Молдова

В отделно гласуване в сряда Парламентът се съгласи с 459 гласа „за“, 65 гласа „против“ и 57 гласа „въздържал се“, че всички останали мита върху вноса от Молдова трябва да бъдат суспендирани за още една година.

Незаконната военна агресия на Русия срещу Украйна засегна тежко и Република Молдова, тъй като тя разчита до голяма степен на украинските транзитни маршрути и инфраструктура за собствения си износ. Мерките за либерализация на търговията позволиха на Молдова да пренасочи част от търговията си с останалия свят през ЕС. По-голямата част от молдовския износ вече се ползва от безмитен достъп до пазара на ЕС съгласно Споразумението за асоцииране.

Следващи стъпки

По отношение на Молдова сега мерките ще трябва да бъдат официално одобрени от правителствата на ЕС. Новият регламент следва да влезе в сила незабавно, когато срокът на действие на настоящия регламент изтече. Настоящото спиране изтича на 5 юни 2024 г. за Украйна и на 24 юли 2024 г. за Молдова. По отношение на Украйна евродепутатите ще започнат преговори със Съвета.

Фон

Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, включително задълбочената и всеобхватна зона за свободна търговия, гарантира, че украинските предприятия имат преференциален достъп до пазара на ЕС от 2016 г. насам. Непосредствено след началото на руската агресивна война срещу Украйна през юни 2022 г. ЕС въведе автономни търговски мерки, които позволяват безмитен достъп на всички украински продукти до ЕС. Тези мерки бяха удължени с една година през 2023 г. През януари Европейската комисия предложи вносните мита и квоти за украински и молдовски износ да бъдат спрени за още една година. Русия умишлено атакува украинското производство на храни и съоръженията за износ на Черно море, за да подкопае икономиката на страната и да застраши световната продоволствена сигурност.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X