Браншовик: Сега кредити за животновъдите, догодина заложни къщи за машините ни! Стига!

Във връзка с изключително тежкото състояние на земеделските производители заради покачващите се цени на фуража, енергията и горивата, Национален синдикат „Защита“ изпрати писмо, адресирано до министър-председателя на Република България Кирил Петков, до Министъра на финансите Асен Василев, министърът на околната среда Борислав Сандов и министърът на земеделието Иван Иванов. В него се отправя протест срещу бездействието на държавата в тази трудна ситуация и отказът от реакция на предишни писма на организацията, алармиращи за остри проблеми в сектора. В писмото се посочват отново наболели проблеми в животновъдството и се настоява за спешни мерки и належащи действия, които ще помогнат на сектора преди да стане късно (виж факсимилето).

Потърсихме Юлиан Георгиев, председател на земеделските производители в Национален синдикат „Защита“ за повече информация. Той сподели, че острата реакция на синдиката идва след поредица от опити да се осъществи диалог с изпълнителната власт и да се достигне до спешни решения на наболели и крайно належащи действия. За съжаление от организацията са срещнали безучастност и бездействие:

– На срещата между нас от Национален Синдикат „Защита” и министрите преди около месец, им се обясниха много неща, от реални животновъди, растениевъди и др. Аз ги попитах трябва ли животновъди като нас със баща ми да разделим животните си на 4 души по 50 – 60 броя, за да взимаме по-добра субсидия? Ще получим ли торове, семена, дизел от държавата, както в Гърция, Полша, Румъния вече го направиха?

Допусимият за подпомагане слой, който всяка година орязва фермерите, и който е в ресор на зам.министър Бурджев, става въпрос за отдел ИЗП – измерване и превантивни дейности на земята, също беше предмет на сериозни дискусии от наша страна. Изпратих лично аз снимки, клипове на мои колеги, но явно са над нещата. Останаха си санкциите на хората.

Обезверени сме. Ти пишеш проблемите какви са и искаш среща, на срещата министърът ти казва – изпратете ми проблемите и да ги решаваме! Абе, човек, обърни си листа и ги прочети – те са ти написани, не е срамно, ако не си ги прочел, ще те изчакаме да ги прочетеш

За 2 месеца, даже за 1 месец, могат много неща да се направят реално, но мисля, че вече е късно. То се вижда в групите във Фейсбук. Хората масово продават стадата си, заради високите цени на фуражите и несигурен пазар (мляко, месо, кожи). Поне субсидиите да бяха изтеглили по-рано през януари – февруари, за да балансират до някаква степен проблема. Той ще си остане, но поне хората щяха да си кажат – в МЗм видяха, че изнемогваме и пуснаха парите по-рано. А не да ги влачим тези субсидии до юни месец, това е несериозно.

Какво мислите за кредитната линия за фуражи, която обеща министърът на финансите Василев за животновъдите? Трябват ли им кредити на животновъдите сега?

Мисля, че тази помощ трябва да е безвъзмездна, а не под формата на кредити! Дори и да са ниски лихвите, тези пари трябва да се върнат рано или късно.
Това е гавра с тези хора! Ще им помагаш като им даваш кредит! В Румъния и Гърция подобни неща няма! Те догодина ще направят и заложни къщи, да залагаме машините сигурно.

Защо се получава това тотално разминаване между думи и реални дела на изпълнителната власт?

Че не разбират е ясно. Едно е да си учил, друго е да си го работил, и съвсем трето е да направиш нещо градивно, което да остане с години напред, като модел на земеделска политика. Жалко, че дадоха надежда на хората с големи приказки, а на практика – пак нищо.

Не говоря празни приказки. Ние се превърнахме в разследващи журналисти или следователи. Ти му казваш и му показваш къде има пропуски и да си коригират нещата и, че тия хора търпят санкции от некомпетентни служители, които не разчитат ортофотокартите и не различават сянка на дърво от затревена нива или пасище, и всичко продължава по старо му. Това им го написах онзи ден на лични съобщения на всички министри!

И някой отговори ли?

Не, и най-вероятно ще се видим на площада след седмица или две, имаме съвет тази седмица и ще решим. Попитах и Бурджев, и Христанов, и Иванов.
Доносник или следовател ли трябва да съм, и да обикалям с фотоапарата и да върша работата на вашите служители ли? Няма отговор.

Тези служители трябва да са в услуга на нас, работещите, а не ако не съм им симпатичен да ме режат, и лишават от полагащото ми се подпомагане. Обясних им, че ако искат да са промяната към по-добро, трябва да са близо до хората, да обикалят из страната по общини. Да си изберат съветници, които реално работят и знаят проблемите и болежките на секторите.

Това ли е най-належащо в момента, санкциите?
И това! Защото не стига, че парите са малко, а и като имаш спрени пари или блокирани, какво правим? Има площи, които не се работят от 2-3 години и са в слой за подпомагане! И има площи, които се работят и облагородяват всяка година, а общинските служби по земеделие не ги вкарват в слой.

Другото проблем са лошите пасища на общините, които не са в слой, а и животновъдите не ги искат, защото така или иначе нямат необходимата техника и ресурс да ги почистят. Тези пасища и ниви ще влезнат в новите лесоустройствени планове по общини, и ще се изрежат дърветата. Няма ли да е по-добре с помощта на министерството и съвместно с кметове и директори на общински горски стопанства да съдействат за тяхното почистване, и следователно общините да печелят всяка година от това, а защо и да не се вдигне наемната цена на имота под наем, смятам, че няма да имат нищо против животновъдите. Да, ще плащат повече, но ще имат изчистено пасище от дървета, шипки и тръни.

Иначе тези земи ще влязат в горската територия, ще ги изсекат и след това, кога пак ще има проходи дадената община? Чак след 20 години когато дърветата пораснат. Трябва наредбата да се промени, защото в момента имаш право на 5 – 6 дървета от имот, което е прекалено малко на брой, при положение, че общините раздават пасища, които са силно обрасли с дървета.

И друго да кажа. Ние пари не искаме принципно! Нека държавата направи нещо като разчет за всяко стопанство и да помогне под формата на фуражи, торове, семена, гориво…. Тя да ги закупи и достави, за да няма измами. Доста хора са съгласни и на този вариант. Но вече наистина е късно..

Как да стане това на практика?

Това е разчет за един ден. Нали всяка година се прави Агростатистика за изхранване на животни, дажби, произведено месо, мляко… Същото е и при зърното, плодовете и зеленчуците. Например, даден животновъд има 200-300  овце и са му нужни още 5 – 10 тона фураж до май месец, докато почнат да ги изкарват тези овце да пасат. Тука има и друго, самото субсидиране трябва да е различно за отделните райони. Ясно е в планинските райони и полупланински, колко е трудно да произведеш каквото и да е било. А 50 км по на юг, сме свидетели на втора и трета реколта.

Всичко става с триста зора, някой да ти обърне внимание, някой да ти каже кое, как и защо… Просто моделът в годините явно си оказва сериозно влияние.

И другите си имаха своите минуси и грешки, но явно тук, в така наречената промяна, ни бяха по-големи очакванията. А не е трудно. Обвържете всичко с производството, по този начин чертожниците ще изчезнат и чистачите на пасища без животни – също. Следователно и субсидирането ще е много по-голямо. Те нещата са прости, но ние си ги правим да ни болят главите. Уж сме заедно единни в една Европа, а сме разделени, и не сме равнопоставени с колегите си от Европа. Много пари отиват не по предназначение.

Млад съм, деен човек, който се интересува и от политика и от много неща, свързани с прогреса ни като цяло, но положението е много тежко. Системата ме принуждава да бъда схемаджия, измамник и субсидар… За да оцеляваме. И не виждам воля това да се промени.

Но няма да оставим нещата така. Очакваме отговор на писмото ни и сме готови да преминем към следващата стъпка. Не чувстваме по никакъв начин, че държавата ни подкрепя в този труден момент.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X