Атанас Механдов: При нас е така – семената на Декалб, фунгицидите и инсектицидите от Байер. И успяваме


Байер застава с името си зад продуктите, които предлага на пазара


Зърнопроизводителят Атанас Механдов се доверява изцяло на семена и растителна защита от компанията, както и на съветите на нейните специалисти, и казва, че тайната на печелившото производство е да работиш с цялостна технология от един проверен партньор


Ася Василева

Байер Агро Арена събра стотици български земеделци и тази година. Традиционно домакин на събитието в с. Свободен, Нова Загора, бе фирма Зара Агрия с управител Атанас Механдов. Форматът, който компанията прави вече няколко години у нас явно е успешен, защото се постигна целта да се представят двете продуктови линии на лидера. От 2019 г. Байер е най-голямата компания в света, която предлага иновативни решения за земеделие. Те включват както препарати за растителна защита, така и продуктивни семена.

И двете продуктови линии бяха демонстрирани пред десетките земеделци, дошли на полето на събитието.

Владимир Вълчев, Регионален представител за  Южна България в Байер България обясни, че целта на събитията е да се демонстрират пред земеделците най-новите технологии, които излизат на пазара.  Защото Байер е иновативна компания. която регулярно излиза на пазара с нови продукти. Те все по-добре решават проблемите на земеделците като болести и неприятели и задоволяват нуждите им. Технологиите, които предлага Байер, водят до повишаване на добивите. А добивът е това, за което всички земеделци се борят..

Какви са основните акценти от събитието на Байер България в Свободен, питаме специалиста

“Разбира се, това са новите продукти, които излизат на пазара сега. Миналата година са изпробвани и вече се предлагат масово. Като например Матено Форте. Той се предлага за запечатка или ранно вегетационно при пшеницата преди поникване додо трети лист. С Матено Форте се контролират успешно трудни за борба плевели като клиърфилд рапица, която е самосевка в пшеницата, житно заплевеляване, което е голям бич за Централна България. Приложението на Матено Форте води до посеви, чисти от плевели, което резултира в повишаване на добива и доброто презимуване на културите”.

Нови предложения на Байер за тази година са препаратите за смесено  заплевеляване в пшеница.
„Това означава, че с един продукт унищожаваме както тежки житни плевели, така и широколистни, обясни Владимир Вълчев. Такъв продукт, който се доказва на пазара всяка година, е Пасифика Експерт, предназначен комплексно житно и широколистно заплевеляване. С него се унижощават райграс, овсига, всички широколистни плевели в доза от 35 грама на декар със 100 мл Биопауър. От същата група са Атлантис Флекс и Атлантис Актив. Това са продукти, които борят райграс, овсига, власатка – изключително тежки за контролиране плевели. Приложението им през есента или напролет води до чиста от плевели пшеница, каквато виждаме на полето в с. Свободен. А това, разбира се, означава и високи добиви”.

Другото ново предложение на Байер са фунгицидите Инпут и Аскра Xpro


Инпут се прилага в доза 60 – 120 мл. Дозата е широка, защото когато се прилага Инпут превантивно, за да се запази пшеницата чиста от болести,  дозата е ниска – 60 мл. Но когато се прилага при по-късна фаза на пшеницата, тогава дозата е то 75 до 125 мл на декар.


Аскра е иновативен продукт с SDHI съдържащи вещества. Дозата, в която се прилага е от 90 до 120 мл. При фузариум може да достигне и 150 мл. Но препоръчителната доза от 90-100 мл върши прекрасна работа и води до чисти посеви.

Прилагането на втори фунгицид повишава добивите


Специфичното на годината като цяло е сушата, обясни Владимир Вълчев. На места има локални валежи, но като цяло дъжд няма. Пшеницата страда от засушаване. Където има локални валежи, а пшеницата вече започва да пълни класа, се препоръчва използването на втори фунгицид –Аскра. Превалявания и високи температури са предпоставка за развитие на болестите. И тогава задължително трябва да се приложи втори фунгицид, защото той допринася за повишаването на добива.  А високият добив води до по-добра печалба за зърнопроизводителите.

Защо е важно земеделците да се доверят на препарати и семена от реномирана фирма като Байер?

“ Ние, в Байер, заставаме зад това, което предлагаме. Заставаме с името си, с нашите съвети, с нашите препоръки. Има лице, към което земеделците да се обърнат. При всеки проблем да получат съвет и решение. Затова трябва да  залагат на мултинационалните големи компании като Байер”, казва Владимир Вълчев.

Тези думи се потвърждават и от домакина на Байер Агро Арена в с. Свободен

Атанас Механдов, зърнопроизводител: Доверявам се изцяло на продуктите на Байер

“ На нашите полета в село Свободен провеждаме Агро Арена на Байер за втора поредна година. Аз самият се занимавам със земеделие от няколко години. За това време нещата тръгнаха добре и се развиха в правилна посока. Но като всяко начало беше трудно. Имам и други бизнеси, които съм успял да изградя през годините, и знам, че за всеки един прохождащ бизнес може би най-важното е да намериш правилните хора, както тези, които работят за теб, така и парньорствата, които да изградиш.
 В лицето на Байер България намерих много добър пратньор, на който се оказа, че мога да разчитам. Годините, които минаха, го доказаха. На моите полета съм изцяло с Байер – препарати, семена, консултации и начин на работа.

При рапицата  разчитаме изцяло на Имарет. Миналата година получихме изключително високи добиви. Смея да кажа, че почти нямаше колега, който да се похвали с по-високи от нашите добиви.

Но това, което искам да кажа и което показва моят опит, е че не можеш да вземеш семена от една фирма, някакъв препарат от друга, нещо друго от трета. Това, което аз забелязах през годините, в които се занимавам със земеделие е, че семената вървят с цялостна технология. И за да постигнеш оптимален резултат не е достатъчно да вземеш едно семе и да очакваш, че ще постигнеш добър резултат. Половинчатите мерки, не са никакви мерки и дори да вземеш най-доброто от различни производители,  накрая е възможно да получиш един половинчат резултат. Всяка фирма има специфична технология на работа, а тя е най-важна за постигане на високи резултати.

Затова при нас е така – семената на фирма Декалб, фунгицидите и инсектицидите от фирма Байер. И успяваме”.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X