Зърнената реколта в Европа изгаря

Зърнената реколта в Европа се свива със спираща дъха скорост. Все повече анализатори намаляват прогнозите си за очакваните количества. След като Европейската комисия значително намали очакванията си за реколтата в началото на месеца, анализаторите от Strategie Grains също намалиха прогнозите си за реколтата в четвъртък. Подобно на Комисията, анализаторите не са сигурни дали това е последната корекция.

Заради изключително горещото и сухо време в голяма част от Европа реколтата от пшеница, както и от ечемик и царевица намалява.

Реколтата от пшеница в ЕС за 2022 г. сега се прогнозира на 123,3 милиона тона в сравнение със 124,4 милиона тона, прогнозирани през юни. Това е значително по-малко от 129,9 милиона тона, събрани миналата година, се казва в месечния доклад. В края на месеца Европейската комисия коригира реколтата от пшеница надолу от 130,4 милиона тона на 125 милиона тона –  малко по-умерено от Strategy Grains.

Реколтата от ечемик (летен и зимен) се очаква от анализаторите да бъде в размер на 49,6 милиона тона, спрямо 50,3 милиона миналия месец и 51,9 милиона през 2021 г. Комисията очаква производството на ечемик да достигне 52,2 милиона тона –  значително по-високо.

Strategie Grains вече понижи прогнозите си за реколтата от пшеница и ечемик миналия месец, позовавайки се на изключително сухи условия в много страни през първата половина на вегетационния сезон. В момента има гореща вълна с температури над 40 градуса в Испания и Италия.

Царевицата страда много от сушата и горещините

За царевицата анализаторите също понижиха прогнозата си за реколтата до 65,4 милиона тона, което е спад от 66,8 милиона тона, прогнозирани през миналия месец и 69,7 милиона през миналата година. „Повтарящият се недостиг на вода и горещото време в много производствени зони влияят неблагоприятно на потенциала за добив“, каза Strategie Grains в своя месечен доклад.

Въпреки че Европейската комисия също коригира реколтата от царевица надолу – от 72,5 милиона тона на 71,7 милиона тона – тя все още остава доста над оценките на Strategy Grains.

USDA обаче е значително по-скептичен от Евроомисията. Американците за последно изчислиха европейската реколта от царевица на 68 милиона тона – и съответно висок внос от 16 милиона тона. Комисията вижда нобходимия внос на 15 милиона тона (фуражна) царевица като необходим, в сравнение с 16,5 милиона тона през миналия сезон.

Въпреки това Украйна, която е най-важният европейски доставчик на царевица до момента, вероятно ще отсъства от пазара през следващия сезон (също поради значително по-малка реколта) – и следователно царевицата ще трябва да идва от Южна Америка.

Износът на зърно – много различни мнения

Strategie Grains оценява износа на мека пшеница от ЕС като почти непроменен на 30,4 милиона тона въз основа на силната конкурентоспособност срещу конкурентни източници и много динамичните  продажби през първите седмици на новия сезон.

Комисията дори смята износът на мека пшеница от 38 милиона тона за възможен поради голямото търсене на световния пазар и поради (предполаганата дотогава) голяма загуба на Украйна като износител.

Числото, което в крайна сметка се потвърди, ще има значително влияние върху цените на зърното на европейския вътрешен пазар и за най-големите износители Франция и Германия. Колкото по-високи са експортното търсене и нуждите на износителите, толкова по-добри са цените на зърното за фермерите.

Въпреки това в прогнозата си Strategie Grains посочва, че се водят преговори за осигуряване на коридор за експортно корабоплаване за износа на украинско зърно. Украйна е един от най-големите износители на царевица, пшеница и маслодайни семена в света в „нормални години“, като Русия и Европейският съюз са основните конкуренти на Украйна на експортните пазари.

USDA очаква руски износ на пшеница в размер на 40 милиона тона поради много голяма реколта. Въпреки това Strategie Grains казва, че руският износ все още може да бъде поне с 5 милиона тона по-голям, ако Русия ожъне 89 милиона тона или повече пшеница, което в момента очакват руските анализатори.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X