Сушата компрометира европейската царевична реколта

Сухото и горещо време в Средния Запад на САЩ (царевичния и соевия пояс) беше основният фактор за възходящото развитие на цените на царевицата и пшеницата в Щатите. В същото време пшеницата в Париж (Euronext) през изминалите седем дни(5-11 август) се търгуваше в тесен хоризонтален ценови коридор EUR336-347 за тон. На 11 август борсата затвори на равнище ЕUR338/т, тоест на нивото на откриване от предишния петък. Експортната цена на френското мелничарско зърно (11,5-12,5% протеин) също остана непроменена – EUR344/т FOB Руан (EUR242/т FOB Руан – 11.08.21 г).

Анализаторите обясняват този необичаен за последните месеци ценови застой с отпускарския период и нежеланието на останалите на борсата играчи да поемат излишни рискове преди оповестяването (19:00 ч. на 12.08.) на доклада на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) за състоянието на глобалния зърнен баланс. Всъщност независимите експерти не очакват изненади в раздела за пшеницата, като интереса на участниците в зърнената търговия в Европа се фокусира главно върху прогнозите за положението в Евросъюза и черноморския регион.

Прибирането на реколтата от мека пшеница във Франция приключи при по-добър от очаквания преди два-три месеца резултат – 33,9 млн.т по оценка на френското Министерство на земеделието, но това е все пак с 1,5 млн.т по-малко, в сравнение с предходния сезон. Търговците споделят, че тази оценка може да бъде коригирана нагоре, тъй като в последните коментари от FranceAgrimer се говори за „добри и много добри добиви от пшеница в северната част на Франция” при средно съдържание на протеин от 11% .

В Украйна износът продължава през пристанищата, включени в коридора, договорен с руснаците, но според европейските анализатори „натоварените количества все още изглеждат недостатъчни, за разчистването на натрупаните запаси”. .По последни данни на Държавната митническа служба от 1 юли (началото на 2022/23 маркетингова година) до 10 август Украйна е натоварила за износ 2,212 млн. тона зърнени и бобови култури, в т.ч. през август – 599 хиляди тона.

По отделните култури експортът от началото на сезона досега изглежда по следния начин :

– пшеница – 562 хил. тона (през 2021/22 г. – 1,818 млн. тона);

– ечемик – 192 хил. тона (1,621 млн. тона);

– царевица – 1,448 млн. тона (1,148 млн. тона).

Според търговски източници липсата на активно експортно търсене обуслови известно намаление на цените на купувачите на украинска пшеница 12,5% – до EUR265-265/т DAP Румъния и EUR270-290/т с доставка в унгарските градове.

Положението при царевицата обаче никак не изглежда добре, предвид високите температури и дефицита от влага не само в царевичния пояс на Щатите, но и в страните основни производителки на царевица в Евросъюза (Франция Германия, Полша Италия, Испания и други).

В края на миналата седмица Министерството на селското стопанство на Франция сведе оценката си за производството на царевица в страната до 12,4 млн.т, а това е почти с 20 на сто по-малко спрямо количеството реколтирано миналата година. Вчера и водещата независима европейска аналитична агенция „Strategie Grains” излезе с крайно неблагоприятна прогноза за добива от царевица в ЕС през 2022/23 г. – само 55,4 млн.т, с 10 млн.т по-малко от очакваното през юли и с 14,4 млн.т по-малко в сравнение с предходния сезон.

Вследствие на влошените перспективи за новата реколта цената на френската царевица през изминалите седем дни се покачи с 7-8 евро до EUR335/т на Euronext и EUR337/т FOB Рейн за зърно от старата реколта.

Изкупните цени на украинската царевица докарана до Рени и Измаил се движат в диапазон $160-180/т, а на база FOB Констанца, фуражното зърно се предлага по EUR 310-320/т.

Игор Валентович

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X