Семчо Миронов – земеделец с над 34 хил. последователи

“Хората искат да виждат истината”

Семчо Миронов е човек с живот достоен за филм, а главната роля в този филм би му донесла Оскар, ако за живеене се даваше такава награда.

Момче от село, опитало своят късмет в града, но за добро или лошо отново прибрало се на село, за да започне от нулата своят път. Преминал позиции в различни области на селското стопанство, бил заместник кмет и днес – земеделец обработващ няколко хиляди декара земя под аренда, обгрижващ свое зеленчуково стопанство, глава на сплотена фамилия и естет ползващ социалните медии, за да запалва искрицата на родолюбието.

Семчо достига до 34 738 хиляди потребители със своите непринудени видеа от своята градина и тази на неговите съседи от село Якимово. Всяко от видеата генерира огромна гледаемост, а той е обявен за най-възрастният инфлуенсър в България.

  • Честно казано вярвам, че социалните медии като фейсбук са много хубаво нещо, което ни кара да достигаме едни до други по-лесно, за да научаваме нови неща. Когато започнах да снимам видеа и да ги качвам в мрежата, исках да показвам истината такава каквато е. Само истината може да накара хората да те гледат. Без пози и предварителен сценарий, защото така всичко е естествено и натурално, а днес хората имат нужда да чуват и виждат истината. Може би това ме направи така популярен. Там където се гласят, където се “пудрят” нещата, не е добре. Вижте, аз не довиждам баш добре и не виждам в екрана какво точно снимам – Споделя с усмивка за „Гласът на земеделеца“ Семчо Миронов – Аз съм естет човек, държа в моя имот да има красота и подреденост. Обичам цветята и оценявам поддържаните градини на съседите си, затова и реших да ги показвам във видеа достигащи вече до хиляди.

Във видеата, които публикува от няколко години в личният си профил, Семчо показва красотата на българското село и романтизма на живота с грижа за собствено стопанство.

  • Вижте, аз съм роден на село и разбирам от тая работа, затова като се върнах от града не се страхувах от труда, който ме очаква. Защото на село да си изкараш хляба е трудно! В никакъв случай не мога да дам съвет на тия дето са израснали в града да започват от нулата на село, защото това иска много знание. Те могат да отидат на село и ще хвърлят много пари докато се научат да работят земеделие, няколко години, докато не им писне и не се върнат в града отново. Тук може да оцелее този, на който корените са от село.

Природата е голяма сила, а днес не можем да отречем колко примамливи са хубавите селски къщи и обещанията за спокоен и здравословен начин на живот и хранене. Домашно отглежданите БИО зеленчуци и плодове.

  • За мен тайната се крие в движението и здравата храна. Това, което се внася и продава по магазините, хапнешко а в и в стомаха го усетиш зле… не е работа. Всичко сам си произвеждам а като месо ям само пиле и риба. Харесвам идеите за Екологично земеделие, за подхранване използвам оборска тор, но дойде ли влагата, дойдат ли дъждовете и маните, няма как без категорични мерки и намесата на химичен препарат.

Както сме говорили и преди Маната е с много бързо развитие и може за броени часове да “възпламени” градината, а за да не се стигне до големи щети мерките, които взема Семчо са безкомпромисни.

  • Опита ме е научил, иначе отидеш ли в агроаптеката ти предлагат какви ли не глупости, но какво да направи обикновения човек като всеки депутат е с препарат. Гледаш го в шише с етикет, а вътре водичка. В управлението на техническите култури сме изключително зависими, ако искаме да продаваме продукцията после – споделя земеделеца от народа и бързо разговорът ни поема в политическа посока – Най-големият проблем за земеделците е пазарната икономика! Можеш да се съобразиш с всички нормативни изисквания за обработка на посевите, но на финала ти извиват ръцете да продаваш на ниски цени. Казват ти “или продаваш сега на тази цена или не ти вземаме продукцията”, защото внос има! Ние работим цялото семейство сами, използвам стара техника, защото гледам да мине по-тънко ако може. Не искам да инвестирам в нови машини, защото знам какво следва – ако не тази година, то догодина ще ни изправят до стената. Политиката сега не е за хората, обслужват се интереси, изкупува се продукция от Украйна, а нашата се обезценява! Тази година изкупната цена е наполовина спрямо миналата. До две години малките земеделци ще отпаднем от играта. За жалост по-лошото е, че вече не им пука на политиците, правят си техните ходове и схеми и дори да роптаеш – просто не им пука. Кучетата си лаят – керванът си върви.

Въпреки болката и нескритото отчаяние по отношение на политиката, земеделецът споделя за проблемите на поле тази година. Някак помежду другото говори за ръждата, която ги е притеснила, но са овладели. Споменава и неприятелите, споделя за съседа, който се включва да помага с трактора, но основната болка за всеки малък и среден производител остава реализацията на продукцията.

  • Моето послание към потребителите на социалните мрежи е да намерят начин да отсяват полезната им информация. Аз знам, че най-важното е да предразположиш хората да си говорим по нашенски. Живеем в свят от лъжи и фалш, а всеки има нужда да чува и вижда нещата каквито са. Това е и причината да снимам видеа и да показвам на хората живота на село.

Семчо Миронов показва как можеш да се трудиш, да обработваш земята за себе си, за близките си, за хората и всичко това докато си успешен инфлуенсър. Независимо от годините си, той се адаптира към новото и интерактивният живот в 21 век, като извлича максимално най-доброто. Не си затваря очите към голямата картина и ясно вижда тенденциите за бъдещето. Дали може да бъде различно – за жалост той е скептичен.

Често пиша за екология и биологично земеделие, за устойчиви съвременни подходи, но може ли всичко това да се случи, ако малкият и среден производител (който е “кръвта” на сектора) се страхува за утрешният ден?  Когато климата, болестите, почвата и неприятелите са на втори план след реализацията на продукцията?

Моника Господинова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X