Глифозатът против плевели не крие неприемливи рискове, сочи проучване на европейски регулатор

Оспорваният „убиец на плевели“ глифозат не крие неприемлив риск, установи публикувано днес проучване на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ), цитирано от ДПА.

Сегашното разрешение за използване на пестицида в Европейския съюз изтича на 15 декември.

Очаква се държавите членки на ЕС да вземат решение за подновяване на разрешението преди края на годината.

Глифозатът е противоречив поради потенциалното въздействие на пестицидите върху биоразнообразието и някои учени подозират, че е канцерогенен. Основният производител „Байер“ отрича неговата вредност.

Според проучването на ЕОБХ изследваните рискове не са толкова големи, за да бъде забранено по-нататъшното използване, но са открити пропуски в данните в няколко области.

Хранителните рискове за потребителите и рисковете за водните растения следователно не могат да бъдат напълно изяснени, посочи ЕОБХ.

Наличните данни също така не позволяват ясни заключения относно въздействието на глифозата върху биоразнообразието, тъй като при няколко употреби на активното вещество е открит „висок дългосрочен риск за бозайниците“, но не са налични подходящи данни за прецизиране на оценката на риска.

Хиляди проучвания и научни статии бяха прегледани за проучването, заяви ЕОБХ.

Очаква се Европейската комисия да представи предложение как да продължи напред, вземайки предвид констатацията на ЕОБХ. Земеделските министри на ЕС трябва да преценят дали да удължат разрешението за употреба.

Германският министър на земеделието Джем Йоздемир беше критичен към проучването, след като първите констатации бяха публикувани от ЕОБХ по-рано този месец.

Анализът не отчита в достатъчна степен въздействието върху природата, каза той във вторник в Брюксел.

„Това е като да караш превозно средство и да тестваш всичко освен спирачките“, коментира Йоздемир.

Испанският му колега Луис Планас зае различна позиция. По думите му, ако научният съвет е бил отрицателен, той трябва да се следва, както ако е бил положителен./БТА

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X