Виолета Йотова, био производител: „Отглеждането на мурсалски чай е свързано с много труд и финанси“

Община Мездра, област Враца, с. Зверино. През 2016 г сред чистата природа на Искърското дефиле 43-годишната сега жена, която е юрист по професия решава да си закупи имот и в него да засади чудодейната билка с латинското наименование Sideritis Scardica Griseb. „Исках да се откъсна от стреса в града, работата ми е натоварваща“, споделя тя. Така, паралелно в началото няколко години поред работи по граждански дела и се грижи за два дка насаждения с култивиран мурсалски чай. В момента площите са 7 дка и на този етап не възнамерява да ги увеличава, не рентабилно е.

С годините реализира затворен цикъл на производство, а пазар за екологично чистата си продукция намира сама  – в търговски вериги в страната, както и онлайн. Биологично сертифицираните продукти щадят природата. Не се обработват с препарати за растителна защита и изискват изцяло ръчен труд.  За това Виолета си подсигурява работна ръка, която да й помага целогодишно, а по време на кампании, освен близките й хора, се включват и сезонни работници.

На този етап земеделският производител е оставил на страна адвокатската  професия и се е фокусирал изцяло върху био производството си, за което от две години получава и субсидии, които по думите й са крайно недостатъчни за този вид органична дейност.

Определя настоящата година като „неблагоприятна“, предвид климатичните условия и честите променливи капризи на времето. „Добивът е спаднал с около 70%“, споделя тя и добавя, че въпреки трудностите и предизвикателствата в сектора – успешно земеделие се постига с много упоритост и непрестанна къртовска работа. „Човек трябва да го има като призвание, в противен случай няма как да издържи“, на мнение е био производителят.

„Мурсалският чай има доказани лечебни свойства със силно отводняващ ефект. Той е мощен имуностимулант. Оказва благоприятно въздействие върху отделителната система и помага при бъбречни заболявания. Укрепва дихателната система, за това и по време на пандемията търсенето му се увеличи“, каза за „Гласът на земеделеца“ Виолета Йотова.

От Врачански балкан тя бере и няколко вида диворастящи билки – риган, липа, мащерка, смрадлика, жълт кантарион, коприва, мента. Не се отказва да покорява нови хоризонти в бранша, защото био земеделието е бъдеще – гарант за здраве и дълголетие.

Десислава Андреева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X