Кой спечели медали от Агритехника 2023

Повече от 250 кандидатури бяха подадени за наградите за иновации на тазгодишното издание на Agritechnica. Новият флагман на New Holland спечели единственото злато, но има 17 сребърни медала. Всички победители са представени по-долу.

ЗЛАТО ЗА NEW HOLLAND

Описан като промяна на играта по отношение на капацитета и горивната ефективност в сравнение с настоящия флагман CR10.90, всичко, което компанията е готова да разкаже за новия комбайн, е, че разполага с нова силова линия, по-широко шаси, системи за вършитба и почистване и че системата за рязане и разпределение на слама е оборудвана с технология за управление, базирана на камера.

Смята се, че е преминал през тестове в цяла Европа, Северна Америка и Австралия, максималната ширина на хедера е 15 метра, а за теглото на новата машина се съобщава, че е наравно с CR10.90. Надлъжно монтираният двигател също ще има значително по-голяма мощност.

НОСИТЕЛИТЕ НА СРЕБЪРНИ МЕДАЛИ СА:

Lemken

Сензорната система, разработена от Lemken и холандската фирма Track32, предупреждава водача, ако липсва контакт с почвата, и ще дава предупреждения при износване на части, които се нуждаят от подмяна. Известен като IQblue и описан като полезно помощно средство за стандартен трактор и от съществено значение за автономните превозни средства, анализът на инструментите се извършва, когато инструментът се повдига в горната част чрез анализиране на изображенията от камерата с помощта на AI алгоритъм.

Системата показва предупреждения под формата на светофарна система. Загубата на лапа се показва като червена, а повредените или  износващи се части са обозначени в жълто. Всичко е наред, когато се покаже зелена светлина.

Grimme

Grimme спечели сребърен медал за хидравлично взаимозаменяем сепаратор, който позволява комбайн за картофи да бъде преобразуван в такъв за прибиране на лук с натискането на един бутон. Наречен ChangeSep и комбиниращ две съществуващи системи в една машина, преминаването между ClodSep пръстова мрежа и EasySep отклоняващи ролки отнема само две минути и се извършва хидравлично от кабината на трактора. Регулирането на изравняването на първия и втория сепаратор все още е възможно, а скоростта на двата може да се регулира индивидуално и непрекъснато, което позволява комбайнът да бъде адаптиран към различни условия и култури.

TerraControl може да се използва за прибиране на реколтата от картофи и лук без модификации. Вече наличен на Evo 290, ChangeSep ще се предлага и на други машини през следващия сезон. Grimme спечели втори сребърен медал за картофен комбайн (разработен съвместно с индийския производител Shaktiman) за дребни производители в развиващите се страни.

Radicle Agronomics

Заявена като значителна еволюция на процеса на вземане на проби от почвата за прецизно земеделие, Radicle Agronomics е система, която съчетава вземане на проби, анализ и цялата логистика на вземането на проби от почвата. Разработена от Precision Planting и описана като проста, бърза, надеждна и прецизна, тя елиминира необходимостта от ръчно приготвяне и етикетиране на торбички с почва.

Това вече се прави автоматично на полето. RFID технологията се използва, за да осигури на всяка проба координатите и данните, необходими за по-нататъшна обработка, а почвената лаборатория, включена в системата, автоматично завършва цялата необходима работа (калибриране, подготовка, анализ и подготовка на доклада) в рамките на минути.

Amazone

Разработен като софтуерна опция за монтиране на ZA-TS и ZG-TS прикачни тороразпръсквачки, CurveControl регулира модела на внасяне на тор, за да предотврати недостатъчно / прекомерно приложение, докато навигирате в ъгъла на полето. Компенсацията на кривата вече е налична за пръскачките на Amazone. Компанията обаче казва, че това е по-лесно, защото скоростта на приложение трябва да се регулира само в рамките на щангата.

Много по-трудно е с тороразпръсквачка, където разстоянието за внасяне може да бъде до два пъти работната ширина и в зависимост от вида на тора, приложението може да бъде на много метри зад машината. Това изисква прецизно познаване на начина, по който разпръскващите дискове работят с различни торове и съответно сложно внедряване в алгоритъм за управление.

Saphir Maschinenbau

Култиваторът GrindStar, разработен от немската компания Saphir Maschinenbau, е предназначен да запази почвената влага и да осигури оптимални условия за  зърнените култури. Разработени съвместно с Университета за приложни науки (Кьолн) и немската компания Seed2Soil, рязко наклонените ротори с диаметър 740 мм обработват почвата на дълбочина само 2 см. Всеки от тях е монтиран на паралелограмна връзка, за да може да поддържа дълбочината си. Изискването за мощност е около 26 к.с. на метър.

All-in-One

Интегрираните режещи остриета на външния ръб на четирите елемента на въртящия се диск, произведени от немската компания All-in-One, са предназначени да разрязват повърхностния слой растителни остатъци от предишни култури, за да предотвратят запушването му. Твърди се, че изискват малко теглителна мощност и спомагат за намаляване на риска от повреда при движение на заден ход, могат да работят при скорост до 15 км / ч.

Разработена, за да се побере зад четириредова сеялка, компанията е помислила и за начини за намаляване на ерозията на почвата. Петте гребла, прикрепени към всеки диск, оставят серия от вдлъбнатини на дъното на браздата, за да може водата да се утаи.

Steyr

Steyr смая посетителите със своя трактор Konzept на последната Agritechnica през 2019 година. Описан като негово продължение, прототипният трактор, който се отправя към тазгодишното изложение, се основава на 180 к.с. Steyr 6175 Impuls CVT. Комбинация от хидромеханично CVT задвижване към задната ос и хибридния модул на предната ос – и двата могат да бъдат комбинирани с интелигентен 4wd съединител – позволява на хибридния трактор да предава до 260 к.с.

Технологията предоставя множество възможности, включително режим E-CVT, при който тракторът се задвижва електрически до 75kW и 1rpm. E-Steering ускорява предния мост по време на завои, за да намали радиуса на завиване, а E-Boost осигурява допълнителна електрическа мощност, когато е необходимо. E-Braking поддържа постоянна скоростта на трактора при движение по наклон, използвайки електрическото задвижване като спирачка, а режимът E-Eco има потенциала да намали разхода на гориво. Хибридният трактор може да захранва и електрически инструменти.

Stoll

Телескопична  стрела, която може да удължи височината на повдигане с 1,45 м, е разработена от Stoll и с основателна причина. Тракторите в сегмента 120-150 к.с. са най-популярни за добавяне на товарач и това обикновено съвпада с максималната височина на повдигане от 4,0 м. Но ако искате да натоварите ремарке на тежкотоварен автомобил, ще трябва да достигнете по-високо.

Стрелата за допълнителен обхват ще бъде налична за всички модели Profi Line и е с двустепенен подход. Първата част на телескопите на стрелата е 0,5 м, като вторично движение, предната част на стрелата може да бъде изправена за допълнителна височина на повдигане. Когато е напълно разтегната стрелата достига обсег до 5,45 м.

New Holland

New Holland спечели сребърен медал за прототипа T7 (до 270 к.с.) Methane Power LNG, показан по-рано тази година. Горивото на New Holland и Bennamann може да бъде осигурен от втечнен биометан. Патентованата активна температурно контролирана горивна система включва резервоар от неръждаема стомана, оформен така, че да съответства на дизеловия му колега. Той има самоносещо вакуумно пространство, което изолира горивото вътре, което позволява намалена дебелина на резервоара.

Тракторът се предлага с PLM Intelligence и PLM Connect ъптайм поддръжка и има същия SideWinder Ultra подлакътник, нов 12-инчов сензорен екран IntelliView и дисплей с фиксирана главина, монтиран на волана CentreView като по-високите трактори HP. Новият дизайн и стайлинг за задвижвания с метан T7 ще бъдат възприети в бъдещите серии трактори New Holland.

Claas

Теглителната сила обикновено се регулира от долните рамена, но повдигането или спускането им може да доведе до различни работни дълбочини в предната и задната част на култиватора. Claas се стреми да оптимизира това, като интегрира хидравличната горна връзка в своята многоизмерна триточкова система.. Сензори за измерване на височина, монтирани отпред и отзад на трансферната позиция на прикачния инвентар, сигнализират на управляващата електроника на трактора. Дължината на горната връзка се регулира автоматично чрез допълнителен хидравличен контролер. Това гарантира, че инструментът е подравнен успоредно на земята.

Case IH

Комбайните Case IH Axial-Flow вече се предлагат със система, която оценява плътността на културите и регулира скоростта напред и приема на материал, преди да влезе в машината. Позволявайки на операторите да използват пълния потенциал на комбайна, без да се страхуват от задръстване, системата „Advanced Feedrate Control“ разчита на четири радарни единици, разположени напречно на хедера.

AGXEED, CLAAS И AMAZONE

Използването на автономен полеви робот с култиватор е ефективно само ако е в състояние да открие запушване или загуба на износваща се част. Имайки това предвид, съвместната работа между AgXeed, Claas и Amazon доведе до разработването на софтуер за планиране и внедряване на 3A (Advanced Automation and Autonomy), при който сензорите регистрират проблеми, като блокиране или загубен работен орган.

New Holland

Разработен от инженерни екипи в САЩ и Италия, подпомогнат от партньорството с калифорнийския Monarch Tractor, T4 Electric Power има пикова мощност от 120 к.с., максимален въртящ момент от 440 Нм и максимална скорост от 40 км / ч. Твърди се, че е подходящ за смесени и животновъдни ферми, овощни градини и специални приложения, зависи от натоварването, но се казва, че батерията осигурява пълен ден на употреба и време за презареждане със система за бързо зареждане от само един час.

 

ZUNHAMERM

Zunhammer е разработила решение, за да гарантира точността на приложение при използване на широки работни инжектори за суспензия. Наречен Eco-Duo Vario, той се състои от две помпи с положително изместване. Индивидуално контролирана от ISObus, скоростта на въртене на помпата се регулира автоматично, за да се поддържа необходимата скорост на приложение. Рамката се състои от отделни захранващи маркучи както за лявата, така и за дясната страна. Това позволява обемите на суспензията да се регулират независимо от всяка страна (например работна ширина от 30 м съответства на две секции от 15 м), без да се променя скоростта на приложение върху останалата част от машината.

Fendt

Автоматичното регулиране на интензитета на косачката помогна на Fendt Slicer да спечели сребърен медал. Разработена съвместно с ConGra Victor Klüber и Fritzmeier, концепцията води до по-равномерно изсушаване на материала за постоянно съдържание на сухо вещество в полето и за подобрено качество на фуражите. Наличен за всички модели от серията Pro, обемът на културите се определя чрез създаване на карта на приложението с помощта на сателитни данни или чрез сензор, който записва данните за добива директно в полето.

Данните се изпращат чрез ISObus до работния компютър на косачката, който изчислява подходящите настройки и ги препраща директно към електрическия двигател. Помагайки за намаляване на натоварването на водача, други претендирани предимства на системата включват по-нисък разход на гориво и намалено време за настройка.

Krone

Krone е променил изцяло системата на заточване на ножовете, използвана в силажокомбайните  Big X. Това позволява тя да работи 2 пъти по-дълго и без във фуража да попадат микропластмасови частици.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X