Сеитбооборотът е основата за увеличаване на производителността на културите

Природата ни е осигурила плодородни почви, но значителните нарушения на основните фактори в земеделието са довели до катастрофално намаляване на тяхното плодородие. През последните години се наблюдават значителни промени в селскостопанското производство: по-специално има прекомерно насищане на сеитбооборота с определени групи култури, което доведе до значителни нарушения на препоръчителната структура на засетите площи.

Напоследък се наблюдава неоправдано разширяване на площите с технически култури, като слънчоглед, което води до значително намаляване на производителността на следващите култури в сеитбообращението. Намаляването на добива на много култури се дължи на липсата на правилно изградено сеитбообращение. Това явление е довело до едностранно използване на хранителни вещества, значителна консумация на влага от почвата. В същото време има натрупване на определени вредители и патогени, както и различни токсични вещества, т.е. отпадъчни продукти от растения и почвени микроорганизми. В същото време използваните торове и пестициди не позволяват напълно да се отървете от тези негативни последици.

Разширяването на производството на продукти от аграрно-промишления комплекс включва прилагането на редица организационни и технологични мерки за подобряване на системата на земеделие и на първо място въвеждането на обещаващи сеитбообороти, които са в основата на съвременната селскостопанска система.

Сеитбообращението е доста важна връзка в цялата система на селското стопанство, което определя съотношението на засетите площи на основните групи култури и установява реда на тяхното отглеждане в пространството и времето. Основата за изграждането на сеитбообращението е научно обоснована структура, която определя рационалната организация на територията, реда и последователността на използване на обработваемата земя. В резултат на изпълнението на неговите изисквания, площите, които са били разпределени за засяване на определени култури, са определени в съответствие със специализацията и концентрацията на селскостопанското производство, като се вземат предвид природните условия и биологичните характеристики на всяка отглеждана култура. В същото време се наблюдава повишаване на нивото на селскостопанската култура и постигането на високи и устойчиви добиви.

Структурата на засетите площи на сеитбообращение дава възможност да се извърши ефективен контрол на плевелите, болестите и вредителите през целия сеитбооборот, както и да се поддържат всички почвени режими в оптимални параметри. Въвеждането на научно обосновано сеитбообращение е важна селскостопанска мярка, която не изисква допълнителни материални, технически и трудови ресурси, и значително повишава ефективността на използването на обработваемата земя, което допринася за увеличаване на добива на полски култури и възстановяването на почвеното плодородие, при условие че подходящата система за основна обработка и торене на почвата се комбинира с избора на съвременни високодобивни сортове и хибриди и рационални мерки за тяхната ефективна защита.

Зимните култури традиционно съставляват значителна част от зърнения клин във всяка зона на отглежданеЗимните култури традиционно съставляват значителна част от зърнения микс във всяка зона на отглеждане

Трудно е да се надценява значението на сеитбооборотите, тъй като те имат положителен ефект върху важни компоненти на селскостопанската ефективност. Сеитбооборотите допринасят за запазване на почвеното плодородие и предотвратяват умората на почвата, подобряват фитосанитарното състояние на културите, осигуряват регулиране на хранителните и водните режими (чрез натрупване и икономично използване на продуктивна влага), рационално използване на почвения и климатичния потенциал на всеки регион. И всичко това води до увеличаване на производителността на всяка от отглежданите култури.

Схемите за сеитбообращение трябва да бъдат внимателно планирани, като се вземат предвид препоръките на селскостопанската наука и творчески приложени, когато се въвеждат в производството. При изграждането на сеитбооборота е необходимо да се вземат предвид специфичните почвено-климатични условия и икономическите възможности на стопанството, осъществимостта на отглеждането на всяка култура, както и търсенето й на пазара. Следователно, в съвременните условия, структурата на културите в сеитбооборота може да се промени значително в зависимост от нуждите на пазара.

Важна теоретична основа за изграждането на сеитбообращението е  годишната или периодичната промяна на културите в полетата за сеитбообращение, които се различават по биологични свойства и селскостопанска технология на отглеждане.

Институтът по зърнени култури на Националната академия на аграрните науки на Украйна проведе редица дългосрочни проучвания за изследване на различни видове  сеитбообращение. В резултат на проведените научни изследвания са установени допустими норми за периодичност на отглеждане на култури на едни и същи площи:
  • за зимен и пролетен ечемик, овес, елда — за една година;
  • за зимна пшеница, просо – най-малко за две години;
  • за царевица в сеитбообращение или на поле, временно изтеглено от сеитбообращение – в рамките на две до три години;
  • за слънчоглед – най-малко след пет, а за предпочитане след седем или осем години.

За да се оптимизират условията за растеж, развитие на растенията и образуването на висок добив при поставяне в сеитбообращение, всяка култура трябва да бъде снабдена с най-благоприятните предшественици.

Зимните култури традиционно съставляват значителна част от зърнения микс във всяка зона на отглеждане. Това е преди всичко зимна пшеница. Най-добрите предшественици са културите от ранно прибиране на реколтата, които освобождават площта по-рано и използват по-малко продуктивни запаси от влага.

Разбира се, черната угар е най-добрият предшественик за зимната пшеница и трябва да бъде въведена в зоната на недостатъчна влага. Трябва да се има предвид, че използването на заета угар вместо черна угар в сеитбообращението оказва негативно влияние върху добива, а в сухи години води до значително намаляване на добива на зърно. Най-добрите предшественици без угар за зимна пшеница включват грах, царевица за зелен фураж, а задоволителните включват елда, просо и царевица за силаж. Днес ранните бобови култури, събрани навреме, са сред приоритетните предшественици за зимните култури. За съжаление, предшествениците, свързани с отглеждането на култури за фуражни цели, почти не се отглеждат в повечето ферми поради липсата на животновъдство.

Елдата се класифицира като задоволителен предшественик без угар за зимната пшеницаЕлдата се класифицира като задоволителен предшественик без угар за зимната пшеница

Сред зимните култури зимният ечемик също заема значителни площи. Добри предшественици за него са зърнени култури, картофи, многогодишни бобови растения, соя, царевица за зелен фураж и силаж.

Като се има предвид високият добив на царевица, нейната конкурентоспособност на пазара на зърно, през последните години се наблюдава тенденция за разширяване на площта под тази култура. Делът на царевицата във всички райони на отглеждане може да се увеличи до 40-50%. В структурата на културите царевицата за зърно не трябва да заема по-малко от 20-25% от площта. За формирането на висока производителност на царевицата е важен и съставът на предшествениците. Най-добрите прекурсори за него в сеитбооборота са бобовите растения, особено соята, ранните пролетни зърнени култури и царевицата. Тази култура също задоволително толерира повторна сеитба в продължение на 3-4 години. В районите на Северната степ най-продуктивното отглеждане на царевица е след зимните култури и соята.

За формирането на висока производителност на царевицата е важен и съставът на предшествениците. Най-добрите прекурсори за него в сеитбооборота са бобовите растения, особено соята, ранните пролетни зърнени култури и царевицата са задоволителниЗа формирането на висока производителност на царевицата е важен и съставът на предшествениците. Най-добрите прекурсори за него в сеитбооборота са бобовите растения, особено соята, ранните пролетни зърнени култури и царевицата са задоволителни

Особено важен фактор, влияещ върху производителността на културите, е използването както на ранни, така и на късни бобови култури в сеитбообращението, като грах и соя, които благодарение на нодулните бактерии привличат азот от въздуха към храненето на растенията, отглеждани в сеитбообращението. Ако тези бобови растения се комбинират успешно в сеитбообращението, е възможно значително да се подобри хранителният режим на азота за растенията. Само ефективното сеитбообращение с въвеждането на бобови култури и широкото използване на растителни остатъци в комбинация с рационално количество минерални торове може да компенсира недостатъчното прилагане на органични торове и да гарантира образуването на високи добиви.

Делът на ечемика в сеитбооборота не трябва да надвишава 20-25% в групата на зърнените култури. Ечемикът е доста чувствителен към оплождането. Тази култура увеличава добива, както от приложените торове, така и от техния последващ ефект. Ечемикът реагира много добре на послеефекта на торовете, прилагани при предшественика. По този начин, според получените данни, последействието на торовете осигурява увеличаване на добива на тази култура. Препоръчително е да отглеждате ечемик след соя, царевица за зърно. Незадоволителни предшественици за него са пролетните култури.

В райони с недостатъчна влага е необходимо да се оптимизира площта на слънчогледовите култури в съответствие с научно обоснованите препоръки. Това е възможно, ако тази култура заема не повече от 20-25% в структурата на сеитбообращение. В същото време сеитбооборотът трябва да се състои от най-малко пет и максимум осем или повече полета. Слънчогледът е най-лошият предшественик за други култури, така че е необходимо да се постави угар след него, което дава възможност за попълване на запасите от влага, изчистване на полето от плевели, болести и вредители.

В райони с недостатъчна влага е необходимо да се оптимизира площта на слънчогледовите култури в съответствие с научно обоснованите препоръкиВ райони с недостатъчна влага е необходимо да се оптимизира площта на слънчогледовите култури в съответствие с научно обоснованите препоръки

Зимните култури обаче често се залагат след ранни сортове и хибриди на слънчогледа. Но с това разположение, зимните култури често имат слабо развити растения, главно поради ниските запаси от влага и недостатъчните хранителни вещества. Зимните култури, дори при успешно зимуване и необходимите запаси от влага, натрупани през есенно-зимния период, изискват своевременно изпълнение на всички агротехнически мерки през пролетта, особено прилагането на необходимите дози азотни торове, което ще допринесе за бързото образуване на задоволителна вегетативна маса от зимни растения. Въвеждането на увеличени (според съответните изчисления) дози минерални торове обаче изисква допълнителни големи разходи.

Има примери за успешно отглеждане на сорго след слънчоглед. Поради ниския коефициент на транспирация и добрата способност на соргото да абсорбира хранителни вещества от почвата, тази култура дава добиви в диапазона 3,5–4,5 т/ха. Отглеждането на други култури след слънчоглед не винаги ще даде такова ниво на добив, което да осигури значителна рентабилност на тяхното отглеждане. При такова отглеждане на култури е необходимо да се приложи най-ефективната система за торене за това сеитбообращение.

Оптималното съотношение между пролетните култури в структурата на зърнените култури традиционно се счита за 1:1. Въпреки това, наборът и съотношението на зърнените култури в сеитбооборота могат да варират в зависимост от специализацията на всяко стопанство. Трябва да се има предвид, че в големите специализирани ферми е препоръчително да се въведат многополови сеитбообороти с икономически изгодни култури. За стопанства, където количеството обработваема земя е ограничено, е по-добре да се използват сеитбообороти на зърнените култури с малък набор от култури и кратък период на ротация, с увеличаване на дела на зърното до 70-80%.

Увеличаването на производителността на сеитбооборота до максималното ниво се постига благодарение на 70-80% насищане със зърнени култури, включително зимни култури, царевица и други зърнени култури. Препоръчва се сеитбообращението на културите да се насища със зърнени култури чрез увеличаване на дела на царевицата и зимните култури и в по-малка степен с пролетни култури.

Ето защо, за да се повиши ефективността на селскостопанското производство, всички усилия на стоковите производители трябва да бъдат насочени към разработването, подобряването и прилагането на научно обосновани сеитбообороти в комбинация с ефективни системи за торене и обработка и съвременни адаптивни технологии за отглеждане, които ще повишат стабилността на селското стопанство и ще осигурят производството на висококачествени култури.

L. Desyatnyk, F. Lorynets, S. Artemenko, I. Lieb, Институт по зърнени култури на NAAS

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X