Как един млад френски фермер прави успешно животновъдство в планината

Младият френски фермер Даниел Палоп от селце в подножието на Пиренеите разшири гамата на производство и затвори кръга с директната продажба

Мила Иванова

Вераза е малко селце в южния департамент Од – единствения във Франция, който е притиснат от два планински масива – Пиренеите и Централния масив, и в същото време има излаз на Средиземно море. В средата на октомври м.г. департаментът преживя истински апокалипсис от интензивните и опустошителни наводнения, а река Од, която протича през него, преля и потопи разположените край бреговете й райони, като нанесе непоправими щети на земеделците. Селцето Вераза, което има едва 34 жители по преброяване от 2015 г., бе сравнително пожалено от природната стихия.

„Тази зима моите 60 крави гасконки ще се отелват в обора. Така ще бъде по-удобно и за тях, и за мен” – споделя младият животновъд Даниел Палоп, който от началото на 2018-а инвестира в строителството на постройката, след като беше отглеждал кравите си на открито в продължение на 15 години. След дипломирането си като висш технически специалист по животновъдство (свидeтелството BTS във Франция дава право за ръководство на животновъдно стопанство по цялата верига – качество на храната, растеж на животните, възпроизводство, манипулации и интервенции върху животните и т.н. – б.а. ,) Даниел се установи през 2002 г. във Вераза – селцето, в което бе израснал. Младият, изпълнен с амбиции мъж, трябваше да започне от нулата. „Тук нямаше селски стопани от три десетилетия. Купих земи за фермерство, които трябваше да почистя от храсти и камънаци, преди да ги засадя за ливади” – припомня си той.

Началото

Даниел се спира на кравите Гаскон – непретенциозна, създадена в Пиренеите порода, която се е приспособила много добре към сухите региони на планината. „Закупих 18 крави и един бик, за да започна, а после постепенно увеличавах стадото си едновременно с придобиването на нови площи. Най-трудно ми беше да намеря едно хубаво лятно пасище. Защото през лятото няма трева около селото ни, което е само на 600 м надморска височина” – обяснява той. През 2002 г. Даниел се включва в пастирска група в съседния департамент – Източни Пиренеи (Pyrénées-Orientales).”Горе, на 1600 м височина, има трева и животните се чувстват много добре. Заедно с други животновъд си правим сами сеното, което ми позволява да бъде автономен по отношение на фуражите” – допълва Даниел.

2. Gasconnes

 

Младият животновъд започва най-напред да продава телета, е след това и месо в касети, за да увеличи принадената стойност на стопанството си. През 2012 г. в съдружие с трима свои колеги

Даниел влиза в Кооператива на производителите

Plein champs (Плодородно поле). Те отварят малък магазин, свързан с кланичен цех в близкото градче Куиза. „В този магазин предлагаме предимно месо от гасконската порода, но също плодове и зеленчуци, тесто, ориз, сирена, мед и местни вина” – уточнява фермерът. Така на клиентите се предоставя богат избор. „Предлагаме качествени меса на средни цени под тези в супермаркетите. И стратегията ни работи добре” – допълва приятелката на Даниел – Амандин, която в началото беше наемна работничка, а сега е съдружничка в коператива Plein champs.

Диверсификация

За да отговори на повишеното търсене на различни видове меса, през 2015 г. Даниел Палоп започва да отглежда и прасета. „Стандартното свинско, което купувахме от търговците на едро, не задоволяваше нашите клиенти в магазина. Мой приятел ми предложи три свине майки – аз ги купих и така потръгна и другата ми дейност” – разказва за „случайното” си попадение Даниел, който днес отглежда 8 свине майки и угоява стотина прасета годишно. Животните се извеждат на открито в парк от 40 декара, в който са построени колиби. Допълнително са хранени с ечемик от стопанството и с добавки, съдържащи азот. Прасетата се колят на 6-ия месец, дават каркаси от 100 кг и месото им, с чудесно качество, се изкупува прясно.

Даниел и Амандин са практична двойка – те решават непродадените продукти от магазина да бъдат преработвани – в хамбургери и различни блюда, които предлагат в каравана, тип food truck. „Най-сетне открихме един автобус, който преоборудвахме в кухня. Той се намира най-често до магазина, а за клиентите ни сме изнесли масички навън под навес в хубаво време. През зимата пък приготвяме храна за вкъщи” – разказва младата жена, която се чувства удовлетворена, когато клиентите похвалят ястията й с месо.

4. Daniel et Amandine dans la boutique

Даниел Палоп прекратва доставките на месо на дребно, които му отнемаха много време. Сега младият животновъд продава продукцията си на кооператива Plein champs.  Фермерът твърдо вярва, че  ще увеличи доходите си благодарение на продажбите от магазина и ресторантчето на колела.

Даниел Палоп е

активен член на земеделския кооператив

Чрез платформата Agrilocal сдружението Plein champs доставя месо на столовете в департамента Од. „Изкупуваме животните на 15-ина животновъди, за да изпълним поръките, които получаваме – обяснява Даниел, който се е натоварил с покупките и плановото управление на клането.”Средно колим по една крава, едно агне и две прасета седмично, както и един вол на всеки 15 дни – уточнява той. – Така захранваме и поддържаме кланицата в градчето Килан и работилницата по разфасоване на месото в Куиза, които се намират в нашия департамент. „Това е положителна тенденция. Но трябва да продаваме малко по-скъпо на столовете, за да може печалбата ни да е по-голяма. Докато сме принудени да съобразяваме цените си с тези на Групата Бигар (концерн производител №1на месо във Франция – б.а.), няма да ни лесно” – казва френският животновъд от селцето Вераза.

3. Диверсификация с прасета

Стопанството в цифри

Площ: 1500 декара.

Посеви: 200 дка ливади за косене;100 дка люцерна; 50 дка овес; 1150 дка за обход.

Добитък: 60 крави Гаскон със средно тегло 250 кг за 6-месечни телета, 130 – 160 кг телешки каркаси и 400 кг говежди каркаси.

Прасета на открито: 8 свине майки и 120 прасета, угоявани всяка година. Тегло: 10 кг каркаси за 6 месеца.

Породата Гаскон вече се развъжда и у нас
Фpенските месодайни говеда Гаскон са стара порода, възникнала още през XVI век в Пиренеите. Впоследствие породата се е разпространила в целия регион – от Атлантика до Средиземноморието. Животните Гаскон издържат както на големи горещини, така и на силни студове. Месото им е прочуто с вкусовите си качества, както и със специфичния си аромат
Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АПМПГБ) е получила разрешение за осъществяване на развъдна дейност на говедото Гаскон.
Популацията на породата Гаскон в България е 320 крави. Всички те са внесени от Франция на три транша. Породата е изключително адаптивна в планински условия и лесно може да се приспособи към по-бедни на пасища места. Основната чистопородна популация (нуклеусови стада) се намира в Югоизточна България, в района на Странджа и Ямбол, по-конкретно – селата Стефан Караджово, Странджа и Горска поляна. През последните десет години те показват изключителна адаптивност както при по-високи температури, така и при по-тежки зимни условия.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X