Зърнените пазари са във възход, а рапицата чупи ценови рекорди

В средата на изминалия седмичен период (17-23.09.) цените на основните зърнени култури на международните и представителните регионални пазари поеха във възходяща посока. Зърненият комплекс нагоре и този път поведе пшеницата, като сигнал за ново ценово покачване дойде от Чикаго. Брокерите обясняват рязкото активизиране на спекулативното търсене там с подновяване на прогнозите за напрегнатия баланс на фона на активизиране на търсенето на пшеница в глобален мащаб.

В тази връзка трябва да отбележа, че отрицателните отклонения на цените на борсите в Чикаго и Париж в началото на седмичния период бяха провокирани от информациите за по-оптимистични оценки за размера на руската реколта. Впрочем на тази въдица се хванаха само по-дребните играчи, тъй като реалността изглежда малко по-друга.

Една от водещите руски аналитични агенции SovEcon в началото на миналата седмици наистина вдигна прогнозната летва, но с минималните 0,2 млн.т от 75,4 млн.т на 75,6 млн.т, и то при положение, че десетина дни по-рано същата тази агенция редуцира своята прогноза с 500-600 хил. тона. Освен това дори подобрената прогноза на SovEcon означава спад в добива на пшеница в РФ с близо 10 млн.т в сравнение с 2020 г.

Но и това не е основното. Увеличението на добивите в сравнение с предварителните по-песимистични прогнози се отнася за Сибир, а пшеницата от там не отива за международния пазар, а заминава за Казахстан, където реколтата е съсипана от силната суша. В същото време, търговците отбелязват активизиране на експортния фронт, за което в значителна степен допринасят информациите за намаляването на риска от финансовата криза в Китай свързана с  намиращият се на ръба на банкрута китайски гигант Evergrande Group. Да припомня само, че тези дни редица анализатори изразиха опасения , чепроблемът с Evergrande може да предвещава криза от мащаба на тази, предизвикана след срива на Lehman Brothers.

В крайна на сметка след доста изнервена търговия и голям ценови волаталитет пшеницата на борсата в Париж се изкачи над седмичното ценово дъно от EUR243/т и на 23-ти борсата затвори на равнище EUR252/т (ЕКИ192/т – 24.09.20 г.).

Твърд тон на развитие характеризираше и физическия пазар. В рамките на изминалите седем дни експортните котировки на френската и германската пшеница се покачиха с 4-5 евро като на 23 септември френска пшеница 11,5-12,5% протеин се предлагаше за износ от Руан по EUR261/т FOB, а германско хлебно зърно мин. 12,5% протеин се котираше на база FOB Балтийско море – по EUR261-266/т, в сравнение с EUR196/т и EUR198-203/т съответно на 23 септември 2020 г.

Според водещото в бранша германско издание Oil World, основната причина за драстичния ценови скок е компрометираната от суша канадска реколта и бясното поскъпване на канолата на американския пазар. Oil World коментира, че премията за тон канола спрямо цената на соята през миналата седмица достигна рекордните 200 долара за тон. Според европейските търговски източници в момента украинското рапично семе се предлага за износ по $710/т FOB, в сравнение с около $440/т през същия период миналата година.

Игор Валентович

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X