Краставиците имат много цвят, но малко плодове

Краставиците са разделнополови, еднодомни растения. Това означава, че на едно и също растение се образуват както мъжки, така и женски цветове. Напоследък селекционерите създават основно хибридни сортове, главно оранжерийни, които са само с женски цветове, а има и такива с хермафродитни (двуполови) цветове. Тези хибридни сортове се получават чрез опрашване от специално подбрани женски и мъжки линии.
Съществуват различни причини, които могат да предизвикат образуването на повече мъжки (безплодни) цветове при краставиците. Една от причините растенията да формират само мъжки цветове, които не образуват плод, е, че са взети семена от хибриди след първо поколение (F1).Това означава, че като си купувате семена, на които след името на сорта пише F1, от тях не трябва да събирате семена за следващата година.
Други причини могат да бъдат неблагоприятните условия, при които се отглеждат растенията – топлина, светлина, хранителни вещества, поливен режим и др.
Топлинен режим
Оптималната температура за развитието на краставиците е 25 градуса. Както понижаването на температурите под 15 градуса, така и повишаването им над 30 градуса се отразяват неблагоприятно върху плодообразуването. При температура под 15 градуса женските цветове окапват, а при температура над 30 градуса, съчетана с увеличена продължителност на деня ,растенията формират повече мъжки цветове.
Светлинен режим
Дългият ден и високите температури благоприятстват развиването на мъжките цветове, а по-късият ден и оптималните температури благоприятстват образуването на женски цветове.
Хранителен режим
Краставицата е взискателна към хранителния режим на почвата поради плитката и нежна коренова система, затова торенето при нея трябва да е балансирано и да съдържа всички необходими хранителни елементи. При недостатъчно азот в почвата се образуват повече мъжки цветове.
Воден режим
При преовлажняване на почвата, съчетано с ниски температури (при чести дъждове), корените на краставиците не са в състояние да усвояват хранителните вещества от почвата, което също води до забавяне на растежа и цветообразуването.
Друга причина при отглеждането на краставици на открито, чиито сортове обикновено са със смесен тип цветове – мъжки и женски или хермафродитни, е липсата на опрашители – пчели и други насекоми. Това може да се получи при продължително студено и влажно време, когато насекомите не летят, а също и когато за борба с вредните насекоми – въшки, цикади и др., се използват силно отровни инсектициди, които унищожават и полезните насекоми.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X