11 500 дребни фермери ще получат основно подпомагане на доходите при опростени условия до 2027 г.

290 000 души ще се възползват от съвети, обучение, обмен на знания или от участие в EIP

Около 11 500 дребни фермери в България ще получат основно подпомагане на доходите при нови, опростени условия до 2027 г. През същия период 30 млн. евро ще бъдат предоставени за развитието на 3 524 дребни стопанства, за да увеличат производствения си обем и да станат по-конкурентоспособни. Това показват разчетите на Министерство на земеделието и храните, публикувани в Националния стратегически план за развитието на земеделието в България 2023-2027 г.

В плана са предвидени мерки за намаляване на разликата в доходите между малките и средните стопанства в сравнение с по-големите земеделски стопанства. Това ще се постигне чрез преразпределяне на 10% от директните плащания към малки и средни стопанства за първите 30 ха земеделска земя. Установена е и горна граница от 100 000 евро за размера на подпомагането, което отделният земеделски производител може да получи.

С цел осигуряване на балансирано териториално развитие планът ще подпомага земеделските стопанства в планински райони и райони с природни или други специфични ограничения. За първи път се поставя рамка за управление на риска и кризите в земеделския сектор, като са предвидени инвестиции за превенция на природни бедствия и болести, а също и застрахователни инструменти.

616 млн. евро обвързана подкрепа

Повишаването на производителността и конкурентоспособността на селскостопанския сектор е друга основна цел на плана. Поради факта, че традиционни сектори като месо, млечни продукти и плодове и зеленчуци са в упадък поради различни социално-икономически и екологични фактори, планът заделя 616 млн. евро за стимулиране на тези сектори чрез предоставяне на подкрепа, обвързана с производството.

В плана е предвидено подпомагане за по-силно сътрудничество между земеделските производители и преработвателния сектор, както и подобряване на пазарния достъп на дребните земеделски производители чрез насърчаване на развитието на къси вериги за доставки и местни пазари. 1 784 фермери ще получат подкрепа за участие в организации на производители, местни пазари, къси вериги на доставки и схеми за качество.

Планът на България има за цел да отговори на редица екологични и климатични предизвикателства, пред които е изправен селскостопанският сектор. Интервенциите са насочени към намаляване на емисиите на парникови газове от селското стопанство, увеличаване на органичния въглерод в почвите, подобряване на качеството на почвата и водата, производство на енергия от възобновяеми ресурси, подкрепа на селскостопански практики с нисък интензитет и устойчиво управление на горите.

Над 200 ха биологично производство

Планът въвежда екосхеми, по които фермерите могат да получават заплащане за доброволно прилагане на практики, щадящи околната среда и климата, които надхвърлят законовите изисквания. Предложените екосхеми предвиждат например по-добро сеитбообращение, използване на устойчиви сортове растения, поддържане и подобряване на биоразнообразието и екологичната инфраструктура. Планът ще се съсредоточи и върху развитието и разширяването на площите с биологично земеделие, като се има предвид сегашния нисък дял от 2,25%.

За да насърчи това развитие, планът предвижда стимули за биологично обработване на земя, пчеларство и животновъдство на територията на 200 380 ха.

Стандартите за добрите земеделски и екологични условия (ДЗЕУ) ще допринесат за постигането на целите в областта на околната среда и климата, тъй като установяват по-строги основни изисквания за прилагането на ОСП. Например, с цел да се защити почвата, планът осигурява минимално почвено покритие от над 80% от обработваемата земя в чувствителни периоди, като включва и трайни култури. Земеделските стопани ще трябва да прилагат сеитбообращение, тъй като тази практика помага да се запази потенциалът на почвата, да се намали замърсяването на водата и да се увеличи биоразнообразието.

Екосхемата за намаляване употребата на пестициди насърчава използването на екологични технологии за производство на култури. Целта е да се намали количеството на остатъчните химични вещества в произвежданата храна и да се подобри качеството на водата и почвата. Тази екосхема ще се прилага върху почти половината от земеделските земи или върху 2 805 000 ха.

По отношение на управлението на сладката вода, инвестициите на фермите в съществуващи напоителни инсталации ще увеличат потенциалните икономии на вода до 20% и до 60% в райони с водна инфраструктура, която не е в добро състояние.

285 млн. евро за подхода LEADER

България е изправена пред сериозни предизвикателства по отношение на обезлюдяването, бедността и застаряването на населението в повечето селски райони. Привлекателността на селските райони зависи, наред с други неща, от подобряването на достъпа до инфраструктура и основни услуги и създаването на условия за развитие на бизнеса. За да отговори на тези нужди, планът ще подкрепи създаването на 9 413 работни места и 650 инфраструктурни инвестиции в селските райони. Проектите, които ще бъдат подпомагани с приоритет, включват изграждане или реконструкция на водоснабдителни системи или реконструкция на местни пътища, училища и детски градини.

Около 285 млн. евро ще бъдат инвестирани в селските райони и ще допринесат за социални иновации в рамките на подхода LEADER, който обединява заинтересовани страни от публичния, частния сектор и гражданското общество в определен район, за да намерят споделени решения на предизвикателствата. За разширяване на икономическите дейности извън селскостопанското производство ще бъдат предоставени над 40 млн. евро за подпомагане на развитието на услугите, занаятите и преработката на неземеделски продукти в селските райони.

С цел насърчаване на младите хора да предприемат селскостопански дейности, около 5 200 български млади фермери на възраст под 40 години ще получат целенасочена подкрепа, която да им помогне да създадат своите земеделски стопанства и да извършат първоначалните разходи за своите инвестиции. За това са предвидени около 127,6 млн. евро.

За подобряване на здравето на животните, намаляване на употребата на антимикробни средства и подобряване на качеството на животновъдната продукция, 20 млн. евро ще бъдат предназначени за инвестиции в хуманно отношение към животните. Говедовъдите, овцевъдите и козевъдите ще получат подкрепа за увеличаване на пространството в оборите, отглеждане на животните им най-малко 160 дни годишно на открито или използване на ваксинации и други методи за предотвратяване на заболявания по животните.

Подкрепа за 320 съветници в земеделието

Планът също има за цел да насърчи споделянето на знания и иновации. Предвидено е създаването на координационен орган на национално ниво с цел развитие на Системата за знания и иновации в селското стопанство (AKIS). Ще се подпомогне организирането на информационни кампании и семинари, целящи да запознаят земеделските стопани с възможностите, които предоставя Стратегическият план на ОСП. С цел подобряване на споделянето на знания и повишаване на качеството на консултантските услуги, 320 съветници ще получат подкрепа, за да бъдат интегрирани в AKIS.

288 оперативни групи ще бъдат създадени в рамките на EIP с цел обединяване на различни участници – изследователи, съветници и фермери, които да си сътрудничат за справяне с екологичните и други предизвикателства по иновативен начин.

Планът подкрепя дейности, свързани с подобряване на нивото на образование и обучение на фермерите чрез споделяне на знания, обучение и предоставяне на консултантски услуги, включително целенасочени съвети за млади и дребни фермери. 290 000 души е предвидено да се възползват от съвети, обучение, обмен на знания или от участие в оперативни групи на Европейското партньорство за иновации (EIP), с подкрепа от ОСП.

Освен това планът поставя силен акцент върху цифровизацията и възприемането на иновации като инструменти за улесняване на зеления преход. Над 8% от стопанствата ще получат финансова подкрепа за въвеждане на цифрови земеделски технологии. Увеличаването на широколентовото покритие в селските райони ще бъде подкрепено по Плана за възстановяване и устойчивост, който има амбицията да гарантира, че всички селски райони имат високоскоростен достъп до интернет до 2030 г.

Националното финансиране не включва допълнителното национално финансиране, посочено в член 146 от Регламент (ЕС) 2021/2115. Директните плащания включват разпределения за памук, посочени в приложение VIII към Регламент (ЕС) 2021/2115, и отразяват възможни трансфери между стълбовете. Плащанията за подпомагане по Регламент (ЕС) № 1308/2013 не са включени в стратегическия план. Националното финансиране за секторно подпомагане се отнася само за пчеларството. Развитието на селските райони отразява възможните трансфери между стълбовете и включва техническа помощ.

Минималните финансови средства за подпомагане на млади фермери могат да бъдат запазени или по директните плащания и/или по Програмата за развитие на селските райони. Екосхемите по директните плащания могат да бъдат под 25%, ако се използва възможността за използване на механизма за отстъпка от Програмата за развитие на селските райони, в съответствие с чл.97 от Регламент (ЕС) 2021/2115. Допълнителното преразпределително подпомагане на доходите по директните плащания може да бъде по-ниско от 10%, в съответствие с член 29 от Регламент (ЕС) 2021/2115.

1 в сравнение с разпределените средства за развитие на селските райони, посочени в приложение XI към Регламент (ЕС) 2021/2115

2 в сравнение с разпределените средства за директни плащания, посочени в приложение IX към Регламент (ЕС) 2021/2115

3 не е приложимо, тъй като минималната вноска за млади земеделски стопани е определена като абсолютни суми в приложение XII на Регламент (ЕС)

Лилия Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X