Късно производство на зеленчуци

Цветното зеле се развива добре при по-влажен и хладен климат

Цветното зеле (карфиол) е растение на влажния и хладен климат.

Това е причината производителите да предпочитат късното производство културата, защото образуването на главите става през есента, когато температурата е по-ниска.

Добри предшественици на карфиола са салатите, лукът, фасулът, спанакът и други. Не трябва да се допуска отглеждането му след производството на друг вид зелеви култури. Сеитбата се извършва юни – юли със сеитбена норма 50-60 г семена на декар или 4-5 г на кв. метър. Разсадът не се пикира и е готов за засаждане след около месец, около средата на август.

След като се прибере продукцията от предшественика, избраната за отглеждане площ се изорава. В нея се правят бразди, в чиито основи се извършва засаждането на разсада. Схемата на засаждане е 60х50 см или 80х40 см.

В зависимост от заплевеляването се извършват няколко окопавания, с първото от които се прави и загърляне. Важна грижа през вегетацията е редовното поливане, тъй като горещините презлетните месеци влияят изключително неблагоприятно върху качеството и количеството на продукцията. В зависимост от запасеността на почвата с хранителни елементи при основната обработка на почвата се тори с по 20-40 кг суперфосфат и калиев сулфат и 50-70 кг амониев нитрат на декар. Азотният тор се внасяна два пъти по време на вегетацията – при първото окопаване и 20-25 дни след това. За подхранване през вегетацията с много добър ефект може да се използва и разтворен във вода оборски тор – т. нар. шербетуване. За намаляване на загубите на азот и за повишаване ефективността на торовете, след всяко подхранване се прави окопаване с последващо загърляне. Редовно се следи за появата на болести и неприятели и при необходимост се правят пръскания. След началото на образуване на главите, за да се запазят от повреди и да се съхрани белият им цвят, те се закриват с листата, които се събират над тях и се завръзват с канап или друг подходящ материал. Продукцията обикновено се прибира на етапи, тъй като узряването на главите не става едновременно при всички растения.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X