Проф. Иван Киряков: Изберете надежден сорт пшеница, ако искате силни добиви

Преди да се предоверите на прехвалени реклами, проверете технологията на отглеждане, съветва експертът от Добруджанския земеделски институт

Силните добиви от пшеница зависят от климатичните условия, но и от избора на подходящи сортове. Това припомни пред “Гласът на земеделеца“ проф. Иван Киряков, ръководител на отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“ към Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. 2023-та е трудна не само за зърнопроизводството, но и за земеделието като цяло. Тя обаче може да донесе и ползи. Защото всяко изпитание е урок. Остава само да се прочете и да се научи.

Проф. Киряков отново прави ретроспекция на неблагоприятните за есенниците събития през стопанската година още от засяването им. Разбира се – с уточнението, че наблюденията му са главно върху Добруджанския край. През зимата почти нямаше валежи, а посевите успяха да влязат в покой само за около седмица. Пролетта също беше доста суха, а парадоксът е, че в края на април – началото на май се оказало, че най-зле изглеждащите посеви най-добре се чувстват, което е разбираемо – за тях влагата е била напълно достатъчна. Падналите в средата на май валежи са били само на места и именно там сега, на финала на жътвената кампания, производители се хвалят с по-добри резултати 650-750 кг от декар, а някъде има и по 800 кг. Черноморието е по-зле – в Шабленския район добивите са по около 300-350 кг, малко по-навътре в страната пак около Шабла в някои села са прибрани по 400-500 кг от декар.

„Общо взето, резултатите не са навсякъде едни и същи – коментира експертът. – Но има много голямо значение какъв сорт е използван, каква е технологията, колко торове са вложени. Всичко това оказва доста голямо влияние. Сега паднаха хубави дъждове в Добруджанския край. За съжаление обаче по-ранните хибриди царевица и слънчоглед няма да дадат много добри резултати, тъй като валежите малко закъсняха. Средноранните и късните хибриди слънчоглед и царевица се чувстват много по-добре и очаквам да дадат много по-силни резултати. Но все пак това е само прогноза“.

Рано е да се каже кои от произвежданите в Добруджанския земеделски институт сортове са се представили най-добре при условията на тази особена откъм климатични условия година. Данните още не са обобщени и анализирани. И все пак – сортовете „Рада“, “Фани“ са дали по 700-800 кг от декар, „Мерилин“ също е показал добри резултати – около 700 кг.

„Може да се каже, че в начално семепроизводство нямаме сортове, при които добивите да са паднали под 650 кг от декар – допълва проф. Киряков. – Примерно в Лозница, Разградско, наши сортове дават това лято по 600-700 до 850 кг, което е доста изненадващо и за мене. „Косара“, която в нашия район имаше малко проблеми тази година, в Разградско даде добиви около 750-800 кг. Всичко зависи от климатичните условия. Макар че неведнъж съм казвал – при нашите сортове не можем да очакваме един тон. При нас се следи селекцията на качеството, но с цената на по-ниска продуктивност“.

Има разбира се, и сортове с по-висока продуктивност както от старата селекция, така и по-нови. Друг е въпросът за качеството.

„Ще си позволя да дам един съвет на земеделските производители – казва още експертът. – Първото нещо, което трябва да направят, е да си избират сорта и да са сигурни, че той има силни посевни качества – добра кълняемост, добра кълняема енергия и разбира се – чистота, да няма примеси. Второ, преди да посегнат към някой сорт, който е нов и много им го хвалят, нека да му видят точната технология. Защото пшеницата си е пшеница, общата технология си е обща технология, но отделните сортове си имат своята специфика. Затова би трябвало земеделските производители, преди да посегнат към новия сорт, който не познават и не му знаят спецификите, много е желателно, този, който им го предлага, да им обясни колко трябва да торят, кога какво трябва да направят – всичко за отглеждането на дадения сорт. Не да им казват, примерно, че сортът не е чувствителен към жълта ръжда. Той е или устойчив, или чувствителен. Кое от двете е вярно в случая? Това са едни такива търговски трикове… Другото, което мога да дам като съвет, особено за другата част на България, където сроковете за сеитба започват още от средата на септември – нека да не бързат. В старите книги пише, че оптималните срокове за сеитба на пшеница в България са от 1 октомври до 25 октомври. Има и още нещо, с което трябва да внимават – нека да не сеят килограми, нека да сеят според посевната норма, бройки кълняеми семена на квадратен метър. Не е нужно да се хвърлят 30 или 40 килограма и да нямаш никаква идея какво се случва после с тях. Това са все едни хубави правила, които трябва непрекъснато да припомняме. Преди време имах шанса да наблюдавам технология на производство в Германия. Там сеитбените норми са по 250 или по 450 кълняеми семена на квадратен метър, защото там е наистина по-влажен климатът. Но още по-интересно, че максималните норми за азотни торове за цялата вегетация са между 210 и 260 кг на хектар, което ще рече 21 до 26 или най-много 28 кг на декар. А те гледат същите сортове като нас. Наистина, условията са малко по-различни. Но становището на института в Генерал Тошево е, че едни сортове, които имат висока продуктивна братимост, а това са повечето от чуждите сортове, които се внасят в България, не трябва посевната норма да прескача 500-550 кълняеми семена на квадратен метър. Иначе се сгъстява посевът и при една такава суша, каквато виждаме у нас през последните години, се получават нежелани резултати и после се оплакваме, че нямаме добив“.

Професорът припомня още, че и предишни години са ни носили подобни уроци, например – 2020-а. Стига някой да си е взел поуката. И сега има какво да научат земеделските производители, има какви изводи да запомнят, за да подобрят резултатите от дейността си и при трудни климатични условия. Всъщност, и в живота най-ценните уроци идват именно от собствените ни грешки. Колкото до науката, тя не може да проучи в детайли всички почвено-климатични условия в различните райони на страната, за да даде универсални отговори и съвети. Не може да се предвиди каква ще бъде следващата есен, каква ще бъде следващата пролет, лято, стопанската година като цяло.

*Снимки – Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево и архив на “Гласът на земеделеца

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X