Между 176 евро/ха и 270 евро/ха директни плащания ще получават фермерите в Гърция до 2027 г.

Гърция представи първото си предложение за стратегически план за Общата селскостопанска политика (ОСП) на 30 декември 2021 г. след консултация със заинтересованите страни. На 17 октомври 2022 г. страната представи преработено предложение, което се отнася до забележките на Комисията по първия проект. Комисията одобри това предложение на 21 ноември 2022 г. Тук ще разгледаме някои от основните характеристики на гръцкия стратегически план за ОСП.

На първо място ще се спрем на няколко основни факта за гръцкия селскостопански сектор. Например, в него работят приблизително 400 000 души, което представлява 10% от заетостта във всички сектори. В структурата на селското стопанство преобладават семейните стопанства. Безработицата в селските райони остава проблем, особено за младите хора, предвид застаряването на населението. Повече от 70% от гръцката селскостопанска площ е изправена пред природни или други специфични ограничения, например екстремни наклони, ниски температури, суха почва, неблагоприятна структура на почвата, гранични зони, островни региони, които значително засягат земеделието.

  • Селските райони представляват 63% от гръцката територия, а земеделската земя възлиза на приблизително 5,3 млн. ха.
  • Жителите в селските райони съставляват 31% от гръцкото население, като този дял е по-висок от средния за ЕС.
  • Гръцкото селско стопанство се състои от около 700 000 ферми, като средностатистическото стопанство е с размер около 7 ха. Над 70% от фермите са с размер под 5 ха.

В общи линии гръцкият план за ОСП отговаря на съвременните предизвикателства чрез балансиран подход към амбициите на новата ОСП за по-устойчиво, зелено и цифрово земеделие, в съответствие с приоритетите на Европейската зелена Сделка. Той бележи преминаването към нов производствен модел за гръцкото селско стопанство и целия хранително-вкусов сектор в Гърция.

Планът се фокусира върху подобряване на конкурентоспособността чрез насърчаване на иновациите и новите технологии, насърчаване на младото предприемачество и осигуряване на справедливи доходи за фермерите. Освен това планът има за цел да намали екологичния отпечатък на селското стопанство. Основен приоритет е устойчивото развитие на селските райони.

Икономически устойчива и по-справедлива ОСП

Гърция има за цел да увеличи устойчивостта на своя селскостопански сектор, като се фокусира върху производството на качествени селскостопански продукти. В същото време планът се очаква да подобри икономическата жизнеспособност на малките и средни стопанства, които представляват гръбнака на гръцкото селско стопанство. Гърция ще подобри своята конкурентоспособност и глобалната си пазарна ориентация, като осигури висококачествено и стабилно производство на суровини за сектори, които са важни за гръцката хранително-вкусова система, като секторите на плодовете и зеленчуците, виното, пчеларството, зехтина и трапезните маслини.

В отговор на новите условия и предизвикателства, които се появяват на глобалния пазар на селскостопански храни, планът има за цел да засили преговорната сила на фермерите във веригата на стойността. За да се постигне това, той набляга на участието в колективни схеми и групи производители, особено създаване на междубраншови организации, които ще помогнат на земеделските стопани съвместно да се справят с новите предизвикателства на пазара и да укрепят позицията си във веригата на стойността на хранително-вкусовата промишленост. Предвидено е засилване на сертифицирането, стандартизацията и етикетирането на гръцките селскостопански продукти.

885 млн. евро за устойчивост на малките и средните стопанства

Гърция заделя около 4,3 млрд. евро за стабилизиране на доходите на земеделските стопани чрез подпомагане на основния доход, както и за смекчаване на риска от спад на производството, произтичащ от колебанията в цените и външните фактори. Тази помощ е диференцирана според категорията на земеделската земя – обработваема земя, трайни насаждения и пасища/паша – и варира от 176 евро/ха до 270 евро /ха.

Допълнителни 885 млн. евро се отпускат за подобряване на устойчивостта на малките и средните стопанства чрез осигуряване на по-справедливо разпределение на подпомагането и по-добро насочване на подпомагането на доходите към селскостопанския сектор.

По-зелена ОСП

Гърция има за цел да увеличи своите амбиции в областта на околната среда и климата, като допринесе за смекчаване на изменението на климата и адаптиране към него чрез по-ефективно управление на природните ресурси и защита на биоразнообразието. Най-голямото предизвикателство е да се укрепят и подобрят съществуващите практики, както и изискванията по отношение на добрите земеделски и екологични условия, като например диверсификацията на културите със сеитбообращение.

Страната дава приоритет на изпълнението на интервенции, надхвърлящи минималните изисквания по отношение на климата, околната среда и хуманното отношение към животните – екосхемите – както и на интервенции, свързани с адаптирането към изменението на климата, опазването на почвата и водите, насърчаването на методите на биологично земеделие, прецизното земеделие и опазването на биоразнообразието и горите.

Над 425 млн. евро годишно за екосхеми

Над 425 млн. евро годишно с прогнозно въздействие върху около 3 млн. ха са разпределени за екосхемите, като например използването на устойчиви видове и сортове, подобряването на практиките за отглеждане на зелени покриви култури и укрепването на биоразнообразието, кръговата икономика и управленските практики за опазване на околната среда.

Гърция предвижда 1,5 млрд. евро за екологични и климатични мерки чрез развитието на биологично земеделие, алтернативни методи за защита на растенията с оглед намаляване на пестицидите, укрепване на защитените природни територии, както и за икономия на вода и подобряване на инфраструктурата. Площите, на които се осъществява биологичното производство, следва да се увеличат двойно.

Социално устойчива ОСП

Предвидено е финансиране в размер на 730 млн. евро в подкрепа на 65 000 млади фермери. Гърция ще допълни доходите на младите фермери със 70 евро/ха, като така ще изразходва 140 млн. евро за периода 2023-2027 г. Така страната планира да осигури демографско обновяване на земеделското население, както и устойчиво развитие на селските райони. Страната инвестира в образованието на младите, предоставянето на консултантски услуги и подобряването на бизнес плановете. Предвидено е, повече от 70 000 нови работни места да бъдат създадени в селските райони чрез подпомагане на млади фермери, както и чрез инвестиции в преработката и маркетинга на селскостопански продукти, както и в горски технологии и маркетинг на горски продукти.

С цел насърчаване на социалното приобщаване, местното развитие и равенството между половете, включително увеличеното участие на жените в селското стопанство, Гърция ще подкрепи развитието на местния бизнес и ще засили инвестициите в услуги за местното население. Особен акцент ще бъде поставен върху действия и инициативи със социално и екологично измерение. Повече от 4 милиона души, живеещи в селските райони, представляващи над 70% от гръцкото селско население, ще се възползват от ръководените от общностите стратегии за местно развитие.

Страната планира да подобри хуманното отношение към животните, да предотврати болестите по животните и да сведе до минимум употребата на антибиотици. Това ще повлияе положително на производството на здравословни продукти с висока хранителна стойност.

Споделяне на знания, иновации и дигитализация

Гърция ще се възползва от възможността да създаде система за знания и иновации в селското стопанство (AKIS) с цел насърчаване на иновациите в сектора на хранително-вкусовата промишленост. Трансферът на знания и нови технологии в първичния сектор ще бъде улеснен чрез предоставяне на подходящо образование и обучение на производителите и съвети, като същевременно насърчава сътрудничеството между различни участници, например изследователи и фермери. Повече от 15 000 ферми ще участват в групи за обмен на идеи и подобряване на организацията на веригата за доставки.

Фермерите ще бъдат стимулирани да поддържат фермите си модерни и иновативни, например чрез инвестиране в цифрови технологии и/или формиране на оперативни групи за разработване на иновативни решения и практики. Повече от 200 000 души ще се възползват от съвети, обучение и обмен на знания или от участие в оперативни групи на Европейското партньорство за иновации (EIP), за да подобрят устойчивия икономически, социален, екологичен и климатичен растеж, както и ефективността на ресурсите.

Финансиране

Националното финансиране не включва допълнително национално финансиране, посочено в член 146 от Регламент (ЕС) 2021/2115. Директните плащания включват средствата за памук, посочени в приложение VIII към Регламент (ЕС) 2021/2115, и отразяват възможни трансфери между стълбовете. Плащанията за подпомагане по Регламент (ЕС) № 1308/2013 не са включени в Стратегическия план за ОСП.

Националното финансиране за секторно подпомагане се отнася само за пчеларството. Средствата за развитие на селските райони отразяват възможните трансфери между стълбовете и включва техническа помощ.

Минималните финансови средства за подпомагане на млади фермери могат да бъдат запазени или по Директните плащания и/или по Програмата за развитие на селските райони. Екосхемите по Първи стълб могат да бъдат по-ниски от 25%, ако се използва механизмът за отстъпка от плащанията по Програмата за развитие на селските райони, в съответствие с чл.97 от Регламент (ЕС) 2021/2115. Допълнителното преразпределително подпомагане на доходите по Стълб директни плащания може да бъде по-ниско от 10%, в съответствие с член 29 от Регламент (ЕС) 2021/2115.

1 в сравнение с разпределените средства за Програмата за развитие на селските райони, посочени в приложение XI към Регламент (ЕС) 2021/2115

2 в сравнение с разпределените средства за Директните плащания, посочени в приложение IX към Регламент (ЕС) 2021/2115

3 не е приложимо, тъй като минималните плащания за млади земеделски производители са определени като абсолютни суми в приложение XII към Регламент (ЕС) 2021/2115

Лилия Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X