След катастрофалната Кампания 2023: Биопроизводителите настояват за отстраняване на абсурдните проблеми – още сега

Обсъдиха с министър Вътев създаването на План за развитие на биопроизводството в планинските и полу-планинските райони

След приключването на катастрофалната – от гледна точка на нормативни изисквания и административна организация – Кампания 2023 г. за подаване на заявления за подпомагане биопроизводителите настояват за своевременно отстраняване на проблемите, които все още остават. Макар и да е късно за промени в заявленията – стопаните да са принудени или да се откажат от заявлението си, или да го изпълняват въпреки че са го подали при недостатъчно ясни указания за спазване на наредбите – проблемите бяха обсъдени по време на среща между представители на Българска асоциация Биопродукти (БАБ) и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев.

На първо място браншовите представители са изразили своята благодарност за съдействието на министър Вътев по отношение биопроизводителите, на които беше отказано подпомагане заради абсурдно изискване в наредбата за мярка 11:

„Изказахме своето удовлетворение от бързото разрешаване на проблема с хората, които бяха застрашени не само от това, да не получат субсидии, а и да се наложи да връщат такива. Наистина рядко ни се е случвало такова бързо разрешаване на проблем, който сме представили пред Министерство на земеделието и храните. Беше проведена обществена консултация по наредбата за прилагане на мярка 11 и на 31 юли стопаните са си получили средствата. Това беше важно за нас и е пример, как трябва да се разрешават проблемите“, каза Веселина Ралчева, член на УС на БАБ, пред „Гласът на земеделеца“.

Добив от новозасадени трайни насаждения?

„Подчертахме, че проблемът с изискването за добив от парцели с новозасадени трайни насаждения присъства в новата наредба и отново ще излезе на преден план през 2024 г. Ето защо ние настояваме да се направят промени още сега. Смятаме, че е необходимо да се състави работна група или експерти на министерството да предложат проект, тъй като ние поддържаме позицията, че ако това не бъде направено, ние ще обжалваме въпросния член на наредбата, тъй като той поставя биопроизводителите в дискриминационно положение. Оптимисти сме, че този въпрос ще бъде решен със съдействието на министър Вътев“, обясни Веселина Ралчева и допълни:

„С експерти обсъдихме изключително неприятната ситуация, в която бяха поставени земеделските производители при подаването на заявления за подпомагане през Кампания 2023 г. Някои стопани въобще не успяха да заявят своите парцели. Настояхме да се работи така, че тази ситуация да се избегне през следващите години и подготовката трябва да започне още сега.“

Националният план за биопроизводството

Биопроизводителите са обсъдили с министър Вътев и Националния план за развитието на биологичното земеделие до 2030 г., който е на разположение за обществено обсъждане до 3 август 2023 г. „Ние много държим, този документ да бъде работещ, ефективен, по-амбициозен и с много по-ясни срокове и заложени финанси. В предложения за обществено обсъждане проект има разлики в сравнение с това, което БАБ предложи преди година“, посочи Веселина Ралчева и даде пример:

„Например, БАБ предложи много по-големи доставки на биопродукция по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Министерството е оставило цел за 9 доставки, но нашето предложение беше, да се започне от 9 доставки и да се стигне до 50% от доставките да бъдат биопродукция. Също така настояхме, 5% от менюто на децата в детските градини да бъде с биопродукти, но това не е залегнало в този стратегически план. Говори се за пилотни 200 детски градини, предстои да се уточни как това ще се случи. В плана има редица пожелателни текстове, за които обаче не виждаме да е направен ясен ангажимент, включително финансов.“

План за биоземеделието в планинските и полу-планинските райони

Заедно с министър Вътев представителите на БАБ са обсъдили също така необходимостта от създаване на план за развитие на биоземеделието в планински и полу-планински необлагодетелствани райони, където има много по-благоприятни условия за биопроизводството с оглед на липсата на индустриално земеделие, което да замърсява средата за биопроизводство.

По време на срещата с министъра на земеделието и станало ясно, че в най-скоро време ще се проведе Консултативен съвет по биологично земеделие, където детайлно ще бъдат обсъдени всички проблеми пред биопроизводителите.

Сега, след като вече е дадена „зелена светлина“ от МЗХ, биопроизводителите започват да се подготвят за участие в BIOFACH 2024 в Германия. „Ще разчитаме на по-голям бюджет, както и на по-добра локация“, съобщи Веселина Ралчева.

Лилия Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X