„Напоителни системи – Клон Средна Тунджа“ е в състояние да обезпечи нуждите на земеделците до края на поливния сезон

Напоителни системи – Клон Средна Тунджа“ е в състояние да обезпечи нуждите на земеделците до края на поливния сезон. Напояването основно се извършва от язовир „Жребчево“ и яз.„Малко Шарково“. Това заяви управителят на клон Средна Тунджа инж. Пламен Иванов, който преди месец отново пое ръководния пост след близо двегодишно прекъсване. По думите му, техническото състояние и на двете съоръжения е добро. „В „Жребчево“ към момента има 215 млн. куб. м. вода или това е 53 % от обема му. Другият стратегически язовир за напояване на клон Средна Тунджа – яз. „Малко Шарково“ е пълен на 71,58% от обема му. В него има малко над 32 млн. куб. метра вода.

„Към момента имаме сключени договори за 41 хиляди декара. Най-много от водоползвателите ни са земеделците, които отглеждат царевица- 29 хиляди декара, останалото са овощни градини и други като тютюн, зеленчуци, трайни насаждения и люцерна, маточина, бостани, фуражни смески, ягодоплодни“, допълва той.

Около 350 километра е мрежата от напоителни канали и главни тръбопроводи, които се обслужват от клон Средна Тунджа. Това са магистрални, главни и второстепенни напоителни канали, главни тръбопроводи, които захранват Сливен, Ямбол и Нова Загора.

Относно състоянието на мрежата от канали, Пламен Иванов уточни, че на доста места тя е в голяма степен амортизирана. „Нуждата от ремонт и вдигане на експлоатационния живот е голяма. Това са съоръжения на 50-60 години. Генерират се много загуби на вода от аварии, които трябва да се отстранят така, че силно се надявам скоро да имаме възможност за рехабилитацията им. Най-неотложните ремонти ще започнат веднага след приключването на поливния сезон, а останалите ще са преди началото на следващия, защото те са съобразени и със заявените за напояване площи за следващата година. Пробно ще бъде пусната вода и по линиите където имаме заявен интерес от поливане, като по този начин установим къде има нужда от ремонтни дейности по трасето“, посочи още той.

От дружеството отчитат увеличение при услугата „Доставка на вода за напояване“. Всяка година през последните 10 години има увеличение заради променящия се климат и засушаването. От няколко години има повишен интерес от гледна точка на мерките и програмите, които се пускат от Министерството на земеделието. Много от дългогодишните им клиенти закупуват поливна техника и тръбно-ролкови поливни машини, като по този начин, увеличават площите си за напояване. Като пример за добрата съвместна работа на дружеството със земеделците в региона, той посочи и факта, че някои от тях залагат и втора култура, а това става благодарение на водата, която доставя „Напоителни системи ЕАД – клон Средна Тунджа“.

Той припомни, че в момента държавата отпуска 16 милиона лева помощ за напояване. „От 21 август започва кандидатстването по схемата на държавна помощ в подкрепа на разходите за вода за напояване. С тях ще се компенсират до 80 на сто от направените разходи, което ще се изчислява на база на информация от доставчика на услугата за извършените плащания по сключените договори. Земеделските стопани трябва да имат договор с доставчика на услугата, сключен до 30 септември 2023 г.“, допълни Иванов и поясни, че заявленията ще се подават в областните дирекции „Земеделие“, конкретно за региона ни – в Сливен или Ямбол.

Яна Дамянова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X