Сашка Целева: Най-важното е да приключим успешно поливния сезон

Възстановената управителка на „Напоителни системи – клон Тополница“ разпореди вътрешни проверки, за да е наясно в какво състояние заварва предприятието

Вече от няколко дни възстановената управителка на „Напоителни системи – клон Тополница“ Сашка Целева е на поста си. В момента в пазарджишкия клон на предприятието текат вътрешни проверки, които да дадат яснота в какво състояние е той и какво трябва да се направи в най-спешен порядък. Засега ситуацията там е спокойна, екипът работи организирано и ефективно, коментира пред „Гласът на земеделеца“ управителката, като допълни, че най-важната задача е да се приключи успешно поливният сезон и да няма недоволни стопани.

Припомняме, че тя бе освободена от поста през октомври 2021 година заради плащане на старо задължение старо задължение на друг клон на дружеството – „Струма-Места“. Макар да е практика в държавното дружество печелившите клонове да покриват дългове на губещи, тогава започна проверка, резултатите от нея обаче така и не бяха оповестени. В началото на август тази година Сашка Целева отново бе назначена на ръководното място, като бе освободен предшественикът ѝ Николай Гаралов, а на 8 август промяната официално бе вписана в Търговския регистър.

– Г-жо Целева, след близо 2 години се връщате като управител в „Напоителни системи – клон Тополница“. Какво заварвате?

– Заварих доста интензивна работа – в разгара на поливния сезон сме. Екипът си е на мястото, на терен са хората, изпълняват си задълженията. Мога да кажа, че всичко е под контрол, нямаме някакви тежки аварии, метеорологичните условия са добри за момента, така че напояването на земеделските площи върви спокойно. Служителите се справят чудесно с ангажиментите си, поне моята преценка е такава. Това, което оставих и това, което заварвам – нищо не се е променило. Което е хубаво – че добрите практики са отработени и се спазват по оставените тогава правила и начин на работа. Така че върви един съвсем спокоен сезон, който вече върви към края си и се надявам успешно да го приключим, да няма тежки аварии, да няма наводнения и подобни проблеми, да няма недоволни земеделци. Имаме проблем с техниката, налага се да се правят ремонти, но машините, с които разполагаме, са напълно достатъчни, за да се справим.

В момента текат вътрешни проверки, с които аз искам да изясня за себе си как се работи и какво се прави. Правят се ежедневни срещи и оперативки с представители на различните хидротехнически райони – те са общо шест. Целта ми е да разбера навсякъде какви са нуждите, какви са проблемите, какво трябва да се промени, какво може да се подобри, за да си изпълняват задълженията спокойно.

На този етап това мога да кажа – всичко е под контрол и се работи нормално.

– Може ли да се каже, че този път получавате едно добро наследство? При първото си встъпване на поста заварихте отчаян екип, лоша организация на работа и ред други проблеми. Сега различно ли е?

– За момента няма да се налага смяна на персонал – екипът, който работи, е добър. Аз и първия път, през 2017-а, дадох шанс на всички, запазих колектива, който заварих. Просто се наложи да променим малко вътрешните правила, да се спуснат от централното управление процедури, които да улеснят тяхната работа, но най-вече да има повече отчетност и добра организация. Това се случи и мога да кажа, че е запазено. Колегите, които работят в администрацията и на терен, каквото съм искала от тях, към момента никой не е спирал да го изпълнява. Така че различно е, не е като през 2017 година.

– Какво предстои в най-спешен порядък?

– Както вече казах – най-важното е да приключим успешно сезона и да няма недоволни земеделски производители, да могат до последно да напояват и да получат добра реколта. Това е нашата първа задача. А след като сезонът приключи, ще съсредоточим усилията си върху почистването на речните корита, за да се подготвим за зимата, която се надяваме да протече спокойно. Знаете, че тогава дъждовете и снеговете водят до много сериозни проблеми, ако реките не са почистени. Така че това е следващата ни задача от 1 октомври. Те и в момента се почистват. Но тогава всички ще бъдем насочени изцяло към превантивното почистване, защото „Напоителни системи“, знаете, се занимава не само с осигуряване на вода за поливане, но и с отводняване. Предстои да прегледаме отново състоянието на речните корита, дигите, бермите, да видим в какво състояние са, къде има компрометирани участъци и съответно да се вземат мерки навреме, да не чакаме да завали дъждът и тогава да се сетим, че имаме проблеми.

Очакваме още да тръгне подмярка 4.3, за да може да започнем ремонтите на каналните мрежи.

*Снимка – Rodopi-info

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X