Гроздоберът в община Септември ще започне най-рано след 2 седмици

Реколтата тази година е слаба, в някои лозя няма почти нищо

След 20 септември се очаква да започне гроздоберът в Септемврийска община. Чепките са в почти пълна зрялост и стопани вече уговарят пазар, но за да се избегнат кражби, местната администрация дава начало на кампанията с нарочна заповед и стопаните влизат по едно и също време в масивите. Със същата цел обикновено полиция и дори жандармерия охраняват лозята всяка есен.

„Чакаме заповедта на Община Септември, така че да бъде координирано, но очаквам към 21-ви да започне кампанията – коментира пред „Гласът на земеделецаИван Каменарски, кмет на едно от селата със стара слава в лозарството и винарството. – Лошото е, че няма много грозде. Доста хора се оплакват, че им е лоша реколтата тази есен“.

В околностите на селото има и малки, и големи производители, както и две винарни, които стопанисват свои масиви. Напоследък доста външни хора също купуват лозя в Карабунар, за да се грижат за тях и да си докарват допълнителни доходи или да си осигурят качествена суровина за домашно вино. Търсенето е живо и съответно вдига цените на имотите. Други пък се стичат в селото, за да помагат на роднини и приятели в активния сезон. И ако другаде стопани се оплакват, че гроздето трудно се продава и дори остава нереализирано, в Карабунар няма такъв проблем, казва кметът.

„По време на гроздоберната кампания тук си сформираме тържище на място, където то по традиция се организира от години и хората си го знаят. Обикновено се продава на място, не се налага да се изнася извън селото. Организирано изкупуване от винарните няма, но има купувачи, които нямат лозя, а искат да си направят домашно вино. Знаят, че районът е добър и дава хубаво грозде, затова идват тук. Не съм чувал някой да се оплаква, че не си е реализирал продукцията. Проблемите на хората са по-скоро от внос на грозде от други държави, където лозарите могат да си позволят да продават евтино заради дотациите. Така се подбива пазарът“.

Заради слабата реколта тази година се очаква да има повече търсене, включително и от местни хора, неуспели сами да си произведат. Дори в Карабунар, където природата е щедра към лозарите, тази година част от производителите споделят, че нямат грозде или че е много малко. Трудно е да се каже дали сушата е главният виновник, защото има незасегнати насаждения с реколта, обещаваща да е около нормалната. Има и такива почти без рожба. Прогнозите обаче са за ниски цени на гроздето – около лев за килограм.

В очакване на гроздобера в социалните мрежи и сайтовете за обяви има изобилие от оферти за предлагане на грозде. Проверка на „Гласът на земеделеца“ обаче показа, че повечето са от посредници. В единия случай – хора, помагащи на близки и приятели да реализират продукцията си. В другия – прекупвачи, намерили своя пазарна ниша с препродаване на изкупено грозде, което по желание на купувача може да бъде смляно и напълно подготвено за зареждане в съдовете за ферментация. Почти всички предлагащи грозде имат и опция за доставка на място срещу допълнително заплащане.

В Пазарджишко големите селищата с по-големи лозови масиви са Септември, Ветрен, Белово, Бошуля, Виноградец, Карабунар, Мененкьово. Там обикновено се организират тържища, по време на кампанията прииждат доста външни хора. Затова се очаква и тази есен полиция и жандармерия да охраняват денонощно лозята по време на беритбената кампания.

*Снимки – архив на „Гласът на земеделеца“ и pixabay

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X