Слана се образува тази сутрин в родопското село Равногор

Мястото се намира на 1319 м надморска височина, но минусови температури през юли са изненада

Слана се е образувала тази сутрин в родопското село Равногор, община Брацигово, Пазарджишка област. То се намира на 1319 метра надморска височина и е с типичен планински климат, но все пак жителите му са били изненадани на 28 юли да станат свидетели на отрицателни температури. Един от тях – Димитър Казаков, е заснел рядко срещаното природно явление. Фотосите му предизвикват интерес и шеговити съвети към хората да вадят шейните и да се пързалят.

Равногор има славата на селището с най-чистия въздух на Балканския полуостров. Землището му е 78,348 кв. м. Основен поминък в миналото било земеделието и животновъдството. Отглеждали се овес, грах, фасул, царевица, леща и картофи. Именно картофите доскоро бяха една от визитките на селището, защото там се получаваше качествена продукция.

Заради суровия климат през последните години в Равногор се отглеждат основно картофи и бобови. А заради суровите икономически условия в страната ни по отношение на земеделието, както и заради обезлюдяването на селото, днес и този поминък е позагърбен, повече се разчита на туризъм. Така че не се очаква юлската слана да нанесе тежки поражения върху насаждения.

*Снимки – Димитър Казаков

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X