Кметът на Дулово: 86-годишната ми майка не помни такава градушка!

Приемат заявления от пострадали земеделци, на места щетите са тотални

Мощна градушка се стовари в почивните дни над община Дулово. Ледени късове с размерите на голям орех и дори яйце са унищожили тотално реколтата в много населени места, други са частично пострадали. Това научи „Гласът на земеделеца“ от кмета на Дулово д-р Юксел Ахмед. Той съобщи още, че е започнал приемът на заявления от пострадали стопани, които ще разчитат на обезщетения за съсипаните си насаждения. Документите се подават в Областната служба по земеделие в Силистра.

„Ние имахме разговор с Областната дирекция „Земеделие“, утре ще проведем среща с кметовете на населени места, в които са пораженията от стихията. За момента нямаме точни данни за размера на щетите – предстои събирането на тази информация. На места има тотално унищожени насаждения – основно за плодове, слънчоглед, лозя. Най-тежки са пораженията в Дулово, селата Вокил, Раздел, Грънчарово, Водно, Черник, Овен. Там, където е била градушката, всичко е унищожено, тотално. Но не навсякъде е паднал град. Например в село Грънчарово половината село е засегнато, в другата е имало само дъжд и вятър. Или пък в едната част на града ледените късове са били по-големи, в другата – не чак толкова. Така че ситуацията е различна. Но там, където е ударила по-едрата градушка, щетите са големи“.

Градоначалникът допълни, че в изброените населени места земеделието е масов поминък. Регистрираните стопани ще имат право на обезщетение, друг е въпросът доколко то ще покрие понесените загуби. Останалите губят всичко. Пострадали са основно овошки, лозя, слънчоглед, царевица, а в дворовете тотално са унищожени зеленчуци, дръвчета, асми.

„Майка ми, която е на 86 години, казва че за първи път в живота си вижда толкова жестока стихия – коментира д-р Ахмед. – Щом тя на тази възраст не помни такова нещо някога да се е случвало, не знам дали изобщо някой е виждал такава градушка в Дулово“.

Мощната буря се разрази и над други райони в Северна България, където също има поражения върху ниви, градини, имоти, автомобили. Летни бури пък са нанесли щети в района на Симеоновград и различни населени места по Южното Черноморие, Добричко, Силистренско, в района на град Девня и други.

*Снимки – сайта на Община Дулово и Фейсбук

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X