Протестиращи говедовъди: Никой не ни потърси, а браншът загива!

Мандри се пазарят да изкупуват млякото още по-евтино – по 45 стотинки

Никакъв резултат не са успели да постигнат говедовъдите от четири села в Пловдивско, които на 31 май протестираха символично срещу ниските изкупни цени на млякото и срещу невъзможността в момента изобщо да го продават. Това сподели пред “Гласът на земеделеца“ един от тях – Петър Дамянов от село Долна махала. Участниците демонстративно изливаха вода, като обясниха, че дори тя е по-скъпа от млякото. Досега са го предавали по 50 стотинки за литър, а бутилка минерална вода струва над двойно повече. Целта на първия протест бе да се привлече вниманието на ресорните институции към проблема, който неминуемо ще доведе до унищожаване на кравеферми. Преди проявата фермерите от Долна махала, Горна махала, Бегово и Мътеница обявиха, че подаряват млякото си. Отчаяната им стъпка бе предизвикана от отказа на единствената дотогава мандра, която е изкупувала продукцията на стопаните от региона.

“Абсолютно никой не ни потърси, освен медии, и то само местни вестници и радиа, но не и националните медии. Нито една институция не ни обърна внимание, нито един представител на ресорни ведомства, от които очаквахме подкрепа. От Националното сдружение на говедовъдите ни казаха, че е подаден сигнал за ситуацията с искане за спешна среща до Министерството на земеделието, чака се отговор“.

Петър Карадамянов изказва благодарност за огромната подкрепа на говедовъди от страната. Те са в готовност да се вдигнат на национален протест пред Президентството. Засега няма окончателно решение за такава проява, от бранша се надяват на адекватна реакция, каквато държавата им дължи като данъкоплатци. Но загатват, че търпението им не е безгранично.

Междувременно стопаните от четирите села продължават да подаряват мляко на всеки, който отиде да си го вземе на място. Малка положителна нотка в критичната за тях ситуация са гостуванията на деца, които досега не са виждали как се дои крава. Наскоро семейство с малчугани с увреждания посетило фермата на Карадамянов, а той им позволил сами да издоят млякото, което има дал безплатно. Било им много интересно, дори поискали пак да дойдат, а фермерът приел.

Хубавото обаче е само това. Говедовъдите са в почти толкова безизходна ситуация, както и на паметния за тях 23 май, когато единствения преработвател им съобщил късно вечерта, че от следващата сутрин няма да изкупува млякото им.

“За жалост, целият сектор загива. Нещата са наистина много сериозни – казва Петър Карадамянов. – А най-лошото е, че никой не споменава защо цената на млякото е толкова ниска във фермата и как става толкова висока в магазина. Там е пълното затъмнение. Крайно време е някой специалист да излезе и да обясни откъде идва това мляко. По наша информация, производството на мляко е нищожно, ние не можем да си изхраним държавата. Вносът, поне по документи, е много нисък. А тогава всички млечни продукти на български пазар от какво се правят? Мандрите казват, че складовете им са препълнени. Ядем пресни сирене и кашкавал – друг е въпросът колко са сирене и кашкавал, а мандрите твърдят, че складовете им са препълнени. Сами си правете изводите“.

След като няма как да реализират продукцията си, фермерите започнали да си хранят телетата с мляко. Но пък очакват още пропуснати ползи.

“Утре ще дойде време аз да си защитя, и то с фактура, количества предадено мляко, за да взема някаква субсидия. От мен се изискват по 4000 литра на крава, за да получа субсидия. А аз в момента голяма част го използвам за фураж. Как да изпълня това изискване? Очаквам, че и субсидия няма да вземем“.

Ако това може да се смята за светлинка в тунела, други преработватели звънят на протестиращите фермери и предлагат да изкупуват продукцията им. Но, възползвайки се от критичната за тях ситуация, предлагат по 45 стотинки за литър, което е подигравка, според Петър Карадамянов. Някои са приели. Подписали договор уж за по 50 стотинки, но получили по 45 под претекст, че продукцията е със слаби показатели.

Говедовъдът прогнозира, че безпаричието ще доведе до невъзможност да се осигурява достатъчно и пълноценен фураж за кравите. Започнат ли те да слабеят, показателите на млякото наистина ще паднат. Което пък ще доведе до още по-жестоки пазарлъци от страна на мандрите и още по-ниски изкупни цени. С всички произтичащи за това последици за бранша.

 

*Снимки – pixabay

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X