Кампания срещу Африканската чума започват общините в страната

Предстоящият летен сезон отново се явява рисков за разпространение на заразата, аргументират се инициаторите

Общините в страната започват кампания за превенция срещу Африканската чума по свинете. Първите заседания на общински епизоотични комисии вече са проведени и са набелязани някои мерки, за да се предотврати ново разпространение на заразата, научи „Гласът на земеделеца“. След новите огнища, регистрирани в страната, Министерството на земеделието и храните е призовало общините да се включат в ежегодната кампания на Европейския орган за безопасност на храните за повишаване на информираността относно Африканската чума по свинете, информират от Националното сдружение на общините в Република България. Това е и поводът да се засили превантивната дейност по места.

Предстоящият летен сезон отново се явява рисков за разпространение на Африканска чума по свинете, тъй като огнища на заболяването са установени при диви и домашни свине в съседните ни държави (Румъния, Сърбия, Северна Македония и Гърция). Ситуацията у нас също не е съвсем спокойна – преди дни бяха регистрирани огнища на болестта в лично стопанство в село Игнатово, Монтанско, а преди това – и в село Долни Цибър, също в област Монтана.

От началото на годината в страната има 95 случая на отстреляни или намерени между 1 и 5 диви прасета, дали положителни резултати при лабораторни изследвания за Африканска чума по свинете, сочат данни на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Последният случай е от 17 май, когато на територията на Държавното ловно стопанство „Дунав“ край Русе са отстреляни две диви прасета, които впоследствие са се оказали заразени.

Главната задача на местните власти е да напомнят на стопаните да следват изискванията за биосигурност във фермите и дворовете.

Заседание по този повод е проведено вчера и в Община Ракитово, съобщават от ведомството. Местни експерти оценяват обстановката като усложнена по отношение на Африканската чума и риска от разпространението ѝ, особено при свиневъдните обекти за лични нужди, отчетено е по време на дискусията. За момента не се конкретизира какви мерки ще бъдат предприети, но от родопската община припомнят, болестта е силно заразна както за домашните, така и за дивите прасета. Тя не носи риск за здравето на хората, но е особено опасна за свинете и причинява тежки икономически загуби на свиневъдството. Болестта се предава между животните, както и при контакт с трупове на болни и заразени свине, повърхности, фураж, оборудване, техника , инструменти, дрехи, обувки и т.н. Срещу Африканската чума няма разработена ваксина, нито възможност за ефективно лечение.

Спазването на ветеринарномедицинското законодателство и основните мерки за биосигурност са най-надеждният начин за недопускане на проникването на Африканска чума в свиневъдните комплекси, които трябва да се регистрирани съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност. Нерегистрираните свиневъдни ферми са незаконни и подлежат на строги финансови и административни санкции – допълват от Община Ракитово.

При съмнение за проникване на заразата трябва незабавно да се информира ветеринарен лекар, като по този начин може да се спасят други животни и да се предотвратят огромни икономически загуби.

В помощ на националната кампания са разработени и публикувани материали на български език относно симптомите на Африканската чума по свинете, както и обща информация по превенция:

https://multimedia.efsa.europa.eu/asf/#/bg/ и https://www.namrb.org/…/kampaniya-ada-sprem-afrikanskata…

*Снимка – БАБХ

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X