Кмет апелира: Не палете полетата, земята няма да поевтинее!

Пазарджишкото село Карабунар остава под напрежение заради съмнения, че пироман причинява пожар след пожар

Напрежение тлее в пазарджишкото село Карабунар заради съмнения, че няколкото полски пожара в последните дни са избухнали след умишлен палеж. Поредицата от инциденти започна с голям пожар, пламнал на 27 юли и опустошил 4000-5000 декара пасища и мери – сухи треви, храсти, самозалесили се площи и стари лозя в землищата на четири населени места. Дни наред огнеборци, доброволци и жители на околните селища се бориха за потушаване на пламъците, които на няколко пъти бяха локализирани и се разгаряха отново. В най-критичния момент огънят приближи на метри от къщи и дворове. Наложи се да се гаси и по въздух с хеликоптер от Авиобаза „Крумово“.

В следващите дни след пълното ликвидиране на произшествието обаче местни хора, които са особено бдителни след ужасяващия инцидент, оставил след себе си само пепел, овъглени дървета и стотици загинали диви животни, забелязват нови горящи треви в различни райони, но близо до мястото на първия пожар.

При последния такъв случай човекът, който вижда пламъците и светкавично вика доброволци да гасят, забелязва и силует на мъж, който бяга към лозята, което отново подклажда съмненията за умишлени палежи. И понеже наблизо няма автомобил, се предполага, че бягащият мъж е от близките населени места. Кой е той, не се знае, но вече са проведени и разговори с полицията да се осигури повече охрана в околностите на пострадалите от пожара села, за да бъде заловен виновникът.

„Лично аз вече нямам съмнения, че пожарите са запалени нарочно – коментира кметът на Карабунар Иван Каменарски. – Не мога да кажа каква е целта. В селото се съмняват, че някой иска да унищожи пасищата, за да ги купи после на по-ниска цена за фотоволтаици. Това обаче са нереалистични очаквания – склонът, който горя, не е подходящ за такъв бизнес. Освен това става дума за земи, които са публична общинска собственост и които нито аз като кмет, нито Община Септември бихме одобрили да се продадат. А дори и да се стигне до предлагането ѝ, то ще бъде на търг, където инвеститорите ще наддават, а при силното търсене на земя в момента няма как да се даде на безценица. Да не говорим, че голяма част от опожарения терен е един голям парцел, през който минава водопроводът към град Панагюрище, при него преобразуване на собствеността е невъзможно“.

Каменарски разказва, че в продължение на няколко дни след първия пожар около Карабунар е имало постоянно присъствие на полицейски екипи. Но въпреки това дръзкият пироман е намерил начин да се прояви. А постоянна охрана във всяко кътче от обширните околни землища е невъзможно да се осигури. В селото има сформирана доброволческа група, която също следи ситуацията и е в готовност да реагира при забелязан дим или друг знак, че нещо гори.

Жители на селото пък припомнят, че почти всяко лято стават полски пожари, при някои от които в близките години са били унищожени и големи площи с хубави лозя. Дали инцидентите са умишлени, тепърва ще се установява. Както и дали целта е обезценяване на земята или са дело на психопат.

*Снимки – Иван Каменарски и Христина Венчева

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X