Катастрофални добиви от слънчоглед в Пазарджишко след рекордна суша

В 20% от нивите изобщо няма да влезе комбайн – реколтата няма да оправдае разходите за прибиране, прогнозират земеделци

Катастрофално ниски са добивите от слънчоглед в Пазарджишко това лято. В някои от площите буквално няма реколта, а само изгорели от горещините черни стебла с измъчени питки колкото диаметър на чаша и без семена – това може да се види край пътищата в равнинната част на региона. Тъжната гледка е резултат от незапомнената суша, съчетана с продължителни горещини. Последните валежи са паднали около началото на юни, при това – не навсякъде, а локално. Оттогава досега е имало само единични слаби превалявания без стопанско значение. В същото време от втората половина на юли до момента почти без изключение температурите са 40 градуса или близки до тези стойности.

„Добивите са средно около 60-80 кг от декар, даже има и по-ниски, там вероятно колегите няма и да жънат – коментира пред „Гласът на земеделеца“ Александър Миндачкин от Регионалния съюз към Националната асоциация на зърнопроизводителите. – Две трети от площите вече са ожънати, едва ли ще се променят резултатите. Има площи, в които комбайн няма да влезе, няма смисъл. При това немалко площи влизат в тази графа. Дори да дадат 30-40 кг от декар, това не си оправдава разходите за прибирането им. Може би над 20% са в такова състояние. И в останалите добивите са отчайващи, но в някои наистина нищо няма“.

Алексъндър Миндачкин е един от най-дългогодишните земеделци в Пазарджишко – вече 30 години се занимава с агробизнес. Казва, че толкова лоши резултати никога не е виждал в целия си професионален опит в тази сфера:

„Даже в най-лошите години добивите са били по 120-130 кг, но такова нещо не е било – такава жестока суша и толкова високи температури за толкова продължителен период от време!“.

Човекът се затруднява да си спомни кога за последно е имало хубав дъжд.

„Може би в началото на юни, и то локални валежи, не навсякъде. Това в комбинация с убийствените горещини съсипва растенията. В продължение на два месеца вече температурите са от 35 до 40 градуса. Няма как да има реколта. Дори 15 дни да бяха продължили жегите, нямаше да е фатално, но 50-60 дни са твърде много. Земята се е напукала“.

Лидерът на областната организация прогнозира, че това ще се отрази пагубно на производителите. Още повече, че и пшеницата в Пазарджишко тази година беше с рекордно ниски добиви, а е на ниска цена. Така се очертава да стане и със слънчогледа.

„Който има някакви резерви, може и да издържи до догодина – казва той. – Който няма, ще трябва да ползва кредити, ако има откъде да ги вземе и кой да им ги даде при така създалата се ситуация. Трудно, трудно…“.

Организацията на зърнопроизводителите в региона се е събирала на съвещание. Взето е решение да се представи публично проблемът, да се сведе до знанието на Министерството на земеделието и да бъдат поискани някакви компенсации, защото загубите се дължат на независещи от производителите обстоятелства, срещу които не са могли да реагират по никакъв начин.

Стопаните обаче не вярват да получат обезщетения в размери, които биха им помогнали да оцелеят. В Добруджа през 2020 година е имало сходна ситуация. На земеделци там тогава били отпуснати по 2-3 лева на декар. Въпреки това хората от сектора ще поискат помощ, като се надяват на адекватна подкрепа.

Александър Миндачкин пояснява, че проблемът стои и пред зърнопроизводителите в Пловдивско, Старозагорско, Бургаско, както и в Добруджа – там са очаквали добри резултати, но прибраните количества слънчоглед са ги изненадали неприятно. А там рентите са по-високи и се очаква разходите на фона на бедната реколта да са по-високи.

Очаквайте в „Гласът на земеделеца“ интервю с Александър Миндачкин за актуалните проблеми в агробизнеса и възможните решения.

*Снимки – pixabay.com

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X