СърМата Хари и „Таралеща“ ще веселят Куртово Конаре Фест 2023

Царица на лютеницата ще бъде избрана с конкурс,
а гостите ще готвят диско супа

Петнадесетото издание на традиционния Фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаята в Куртово Конаре за пореден път ще весели три дни поред – от 8 до 10 септември – жителите и гостите на пловдивското село, известно с плодородната си земя, с прозвището Меката на лютеницата, а и не само. Малко известен факт е, че Куртово Конаре Фест е първият в страната ни читалищен фестивал на българската храна – провежда се от 2009 година, а с времето се превръща в един от най-популярните народни събори в България. Организатори са местното читалище „Любен Каравелов-1897“ и кметството, както и създаденото с цел опазване на традицията Сдружение с нестопанска цел „Президиум-Куртово Конаре“. Друг интересен факт е, че празникът не е имал прекъсване по време на пандемията – за късмет около датите за него имало мерки, но те позволявали провеждането му, както разказа пред „Гласът на земеделеца“ Емилия Шушарова, секретар на читалището и управител на сдружението.

„Вече 15 години сме заедно на Куртово Конаре Фест. Този юбилей е задължаващ, затова ще се погрижим всички да си изкараме страхотно“ – казва Емилия Шушарова.

И трите дни на фестивала започват в 10:00 часа с подреждане на щандове с плодове, зеленчуци, традиционни храни, художествени изделия – изложение-базар на производители. В петък ще има и работилници по кошничарство и работа с царевична шума. Изключително атрактивна е програмата за събота, когато пък са предвидени приготвяне на доматена супа, дегустация на домашно произведени лютеници за класиране в конкурса „Царица на лютеницата“, а в неделя – приготвяне на диско-супа – участниците ще я правят от дарени продукти, докато танцуват и говорят за ненужното изхвърляне на храна. Тематични са и участниците в културната програма. Сред тях са група „Таралеща“, СърМата Хари, етно група „Вишна-Черешка“. В землището на Куртово Конаре се намира двореца „Кричим”- едно от любимите места на Цар Борис III и неговото семейство. Гостите на празника ще имат възможност да се разходят в едноименния парк към двореца, където за тях ще има изпълнения на класическа музика – концерти на цигулка и виолончело. Редом с това са предвидени образователни програми, лекции, пленери, базари, изложения на български производители, кулинарни дейности, прожекция на филма „Воев“ за за Димитър Воев  и среща с екипа, изложби на художници и фотографи, много музика и танци.

„Селото ни има стара земеделска слава. Няколко години след началото на фестивала ние станахме членове на „Слоу Фуд“ – това е световна организация за опазване на опазване на сортовото биоразнообразие, традиционните храни. По този повод открихме някои изчезващи сортове, които се опитваме да възстановим – прасковата „Червена куртовка“, розовия домат „Голям бабин“ – той е вписан в съкровищницата на вкусовете на тази организация като много ценен, пипера „Куртовска капия“, с който сме известни, ябълката „Куртовка“, боба „Попски фасул“. Това са нещата, които преоткрихме благодарение на фестивала“.

А неговата история започва, когато през 2009 година по проект на Платформа АГОРА (Активни Граждански Общности за Развитие и Алтернатива) читалището в Куртово Конаре получава шанс да ползва финансиране срещу реализация на интересна идея. На обществен форум с участието на активни местни хора е решено това да бъде фестивал на храните и на занаятите.

„Това беше нещо много иновативно за времето си – първото подобно читалищно събитие – спомня си Емилия Шушарова. – Нашата идея е, че храната трябва да е част от културата на една общност. За онзи момент беше малко странно, за момента почти нямаше фестивали на храната, само малки събития на някакви фондации. Ние бяхме първи, а после сигурно знаете колко много фестивали на храната започнаха да се провеждат и продължават до момента. Основната цел беше да помогнем на местния поминък, да подкрепим нашите производители и занаятчии, защото културата трябва да бъде в подкрепа на местната икономика. В този дух решихме да представим и качествен културен продукт, защото много рядко в малките общности присъстват значими творци. Хубаво е, че при нас ги има, а така привличаме и повече публика. За нас е важно да присъстват хора, които имат разностранни културни интереси – фолклор, рок, джаз, имали сме театър през годините, тази година ще имаме класическа музика, много събития за деца, работилници, занаяти, храни. Има и голям интерес от чужбина към нещата, които правим, винаги сме имали много гости от чужбина и те са били част от нашето жури. Тази есен ще имаме 24 представители на японски гастрономически университет от Киото, те ще бъдат нашето жури. Те ще готвят в една селска къща, ще ги запознаваме с наши храни и традиционни продукти“.

Още един интересен детайл е, че Куртово Конаре Фест е посветен на един голям и изключително предприемчив българин, роден и живял в селото – дядо Александър Димитров. Земеделец, внесъл в страната ни много иновативни идеи и допринесъл много за славата на родното си място. Негов паметник и до днес се издига в двора на църквата и е една от местните гордост и забележителности.

Фестивалът пък явно си има свой късмет – не се наложило да го прекъсват дори по време на мерките срещу Ковид-19. През 2020 година строгите мерки и забрани влезли в сила след провеждането му в началото на септември. През 2021 година пък се случил в момент, когато имало забрана за масови събирания на закрито, но не и изложения на открито. Тогава бил за два дни и под формата на концерти при спазване на дистанция, осигурени дезинфектанти, организирани стриктни посоки на движение, но все пак поне не бил отменен, нито отложен.

При нормални обстоятелства празникът привлича по около 5000 гости всяка есен. Някои идват за ден, купуват продукти и си тръгват. Други остават на палатки или при роднини и за трите дни.

Често такива фестивали съживяват българските села. Този ефект е постигнат и в Куртово Конаре. Това е било заложено като идея от самото му начало, а днес вече е постигната цел. Доста хора, включително млади, си купили къщи в Куртово Конаре и останали. Към настоящия момент има голямо търсене, а предлагане почти няма. При това търсенето на къщи и имоти в селото е започнало много преди голямата истерия през 2020 година, така че определено роля за него има и фестивалът. А той винаги се провежда с общите усилия на местните жители. И ако първата година някои скептици казвали: „Има там едни луди в читалището, ще правят празници на храна“, то днес същите хора с гордост казват „Това е нашия фестивал“, питат, интересуват се, помагат в организацията, съвсем различно е отношението им. Така се затвърждава ролята на читалището, което не само организира концерти, но може да помага на една общност по много други начини, може да бъде обединител.

За 15-те си години история Куртово Конаре Фест вече има и редица признания, включително „Читалищния Оскар“ за иновативно събитие, допринасящо за развитие на общността. А читалището на селото е признато за европейски посланик за иновации и развитие на общности, а събитието е признато като такова с отношение за устойчивото развитие.

*Снимки – архив на читалище „Любен Каравелов-1897“

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X