Над 3 млн. лв. се очаква да излезе реставрацията на Министерството на земеделието

До момента красивото необароково здание не е ремонтирано основно, благодарение на което архитектурният му облик е почти изцяло съхранен

Малко над 3 милиона лева се очаква да излязат реставрационните дейности по сградата на Министерството на земеделието и храните. Точната цена от предложението на избрания изпълнител е 2 788 652,08 лева без ДДС, или 3 346 382,50 лева с данъка. Така отговориха на въпроси на “Гласът на земеделеца“ от пресцентъра на държавното ведомство. В общата сума са включени цена за изпълнение на ремонтно-възстановителните работи в размер на 2 535 138,25 лева без ДДС или 3 042 165, 90 лева с ДДС, както и цена на непредвидени строително-монтажни работи в размер на 253 513,83 лева без ДДС или 304 216, 60 лева с включен ДДС, представляваща 10% от стойността на основните дейности.

Припомняме, че през пролетта на тази година Министерството на земеделието обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на проекта, “Допустими степени на намесата и необходими консервационно-реставрационни работи по фасади на сградата на МЗм, гр. София, бул. „Христо Ботев“ №55“. В определения срок само една фирма подаде оферта – “Булстрой груп“ ЕООД. Сдържаният интерес към поръчката може би се дължи на факта, че заданието е доста специфично и отговорно – става дума за една от най-красивите сгради на София в необароков стил, обявена за паметник на културата. Има решение, взето след конкурса, с което единственият участник е обявен за победител. Но договор за изпълнение на поръчката все още не е подписан, тъй като от страна на избрания изпълнител не са представени всички документи за сключването му.

Така за момента не може да се каже с точност кога ще започне строителството. В проекта за договор е предвидено те да бъдат изпълнени за 24 месеца, като срокът започва да тече от датата на получаване на възлагателно писмо и приключва със съставянето на протокол за установяване на изпълнените и подлежащи на заплащане ремонтно-възстановителни работи. Гаранционният срок за тях ще бъде 5 години – така е предвидено по Закона за устройство на територията и нормативни актове, уреждащи въвеждането в експлоатация на строежите. Този срок съответно започва да тече от датата на подписване на споменатия вече протокол.

Предвидени са, разбира се, и санкции, и неустойки. Изпълнителят е длъжен да отстрани за своя сметка появилите се в гаранционния период дефекти в срок от 5 работни дни от получаване на писмено уведомление от възложителя, гласи проектодоговорът. При неизпълнение на това задължение възложителят има право да отстрани дефектите за сметка на изпълнителя, като той в този случай дължи направените разходи в двоен размер, както и претърпените щети и пропуснати ползи от забавеното отстраняване.

Сградата на Министерството на земеделието е разположена в Централната градска част на София. Тя е доминираща в оформянето на уличното пространство между пл. „Македония“ и пл. „Възраждане“ и въздейства с големия си обем и богата фасадна украса. Състои се от две основни крила, разположени под ъгъл. Входната и представителната част е развита при пресичането на двете крила. Функционалната й планова схема е коридорен тип, поясняват още от пресцентъра на ведомството.

Зданието е построено в периода 1920-1924 г. по проект на арх. Никола Лазаров (1870-1942) след провеждане на международен конкурс. Известна е още и като бивша Окръжна палата и като Национален аграрно-промишлен съюз. Решена е в духа на барока, с извита фасада, с купол и две островърхи кули, два ризалита в краищата на постройката. Главната фасада е богато украсена с гирлянди от цветя и плодове, медальони, фронтони, декоративни корнизи. Интериорът е оформен с гипсови тавани, розети, декоративни пана, мраморно стълбище с парапет от ковано желязо и цветни мозайки.

Днес сградата е публична държавна собственост с предоставени права за управление на Министерството на земеделието, със статут на недвижима културна ценност с категория „национално значение”. Като строителен обект е първа категория, високо застрояване. Разгънатата застроена площ заедно със сутерена е 14 926 квадратни метра.

Вследствие на дългогодишната експлоатация са се появили множество разрушения и каверни по външната мазилка и стилизираните елементи по фасадите. Поради влошените метеорологични условия през лятото на 2021 г. се отрони значително количество мазилка, което затруднява нормалната експлоатация на сградата и притеснява живущите около сградата и преминаващи граждани – обосновават от Земеделското ведомство решението си за извършване на реставрация.

През годините тя търпи сравнително малко ремонти, затова архитектурният и облик остава почти изцяло съхранен.

По-сериозен ремонт е правен през 50-те години на XX в., когато е надстроен последният етаж. При тази намеса са унищожени някои оригинални декоративни елементи.

През 60-те години е правена промяна на покривното покритие, на страничните крила на сградата, с което бароковият облик на атиковия етаж (над корниза) е нарушен. През 70-те години е изградено и новото крило откъм вътрешния двор на министерството.

През 1999 г. започва реставрацията на фасадата откъм бул. „Христо Ботев“ и ул. „Владайска“ по проект „Красива България„. Три години по-късно е ремонтиран частично и покривът.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X